Vinterdepression


Det er i de mørkeste måneder af årets cyklus, at det er højsæson for vinterdepressioner. Vinterdepressioner ligner til forveksling de "rigtige" depressioner, men har den afgørende forskel, at de kun optræder i perioder med lav lysintensitet. Der er således en direkte og slående sammenhæng mellem det mørke vejr og depressionens intensitet. Teorien er, at det manglende lys på nethinden har en indflydelse på udskillelsen af melatonin i hypofysen, og at den manglende melatonin (stoffet bruges til at mørkne huden til beskyttelse mod solens skadelige stråler) bevirker at huden bliver bleg og sindet trist.

Der er således på flere psykiatriske afsnit indkøbt lyskanoner, hvor de depressive skal opholde sig i kraftigt lys i en time til to hver dag. Man kan foretage sig, hvad man ellers gerne vil under behandlingen, men det er på den anden side vigtigt, at man er fuldt eksponeret for lyset, og således ikke anvender solbriller. Lyset fra solarier kan ikke bruges, her skal der for det første anvendes beskyttelsesbriller for at undgå grå stær senere i livet, for det andet er spektret af solarielys ikke sammensat på en måde, så det har en indflydelse på vinterdepression. Det må dog fastslås, at det ikke altid er så klart at det er det manglende sollys, der skaber depressionen. Der en glidende overgang mellem den "ægte" depression og vinterdepressionen. I vinteren og specielt julen er der mange ældre ensomme, der kan spejle deres ensomhed og håbløshed i de almindelige familiers glade forberedelser til julens festligheder. Når der tillægges stress og alkohol, er det nærliggende at der er risiko for udløsning af psykisk lidelse.

Det er gennem videnskabelige undersøgelser ligeledes fastslået, at vinterdepressioner adskiller sig fra de almindelige depressioner ved at man er sulten og spiser mere, hvorimod man ved den almindelige variant, ofte har madlede. Årsagen er ikke kendt. Det er ikke altid, at lysbehandlng er nok, ofte skal der suppleres med medicin, ligesom der er stor risiko for tilbagevending af depressionen næste vinter. Man kan selv forebygge depressionen, ved at opholde sig udendørs i de lyse timer, nedskære alkoholforbruget, spise sundt og varieret for til sidst at være i almindelig god fysisk form.