Den negative sociale arv


Vi arver alle vores gener fra vores forældre, men vi arver også holdninger, vaner, fordomme, præferencer og meget andet, som vi kan kalde den sociale arv. Der er mange ting man kan gøre for at bryde den negative sociale arv, og nedenstående er kun enkelte delelmenter,

Ting til dig selv:
Du kan selv bryde den (negative) sociale arv hos dig selv med følgende enkle råd: Undgå ting, der uløseligt er forbundet med lav social status. Eksempelvis

1. Stop med at ryge. Rygning er entydigt forbundet med mennesker, der ikke har styr på deres liv. Det er low life, misbrugsrelateret og ikke noget at bruge sine sparsomme midler på. Det er muligt (overmådigt sandsynligt) at du får kræft, KOL, eller det der er værre, Hvorfor i al verden vil du bruge en formue på at blive syg? Et simpelt regnestykke: 20 cigaretter koster 30 kr. pr dag eller 1.000 pr måned, men den almindelige skatteprocent bliver det til 3.000 kr. der skal tjenes pr måned. Det er svært, når du modtager medicinsk behandling, men den eneste vej fremad, er at vise rygrad og komme videre. Husk slutteligt på, at de samme tyve cigaretter stjæler tyve gange ti minutter af din hverdag til overflødigt tidsspilde. Du får rent faktisk foræret mere end tre timer hver eneste dag. Slutteligt må jeg dog påpege at det er sværere at stoppe med at ryge end at stoppe et narkotikamisbrug. Der arrangeres rygestopkurser i næsten alle byer.

2. Stop misbrug af anden type, det er uløseligt forbundet med negativ social arv, at der er anden misbrug end cigaretter. Der er i hver eneste by et afvænningscenter for alkohol og andre stoffer. Hvis du er misbruger, ved du det selv, og det er kun dig der kan handle på situationen.

3. Tag ansvar om dit medicinforbrug. Det er desværre et sørgeligt faktum, at de privat praktiserende læge hellere bruger receptblokken end deres faglige kunnen for at behandle deres patienter. Hvis du er medicineret med sovemedicin eller beroligende medicin af benzodiazepingruppen, er du desværre i en form for kemisk spændetrøje, der berøver dig overskud. Forlang en sober forklaring på disse fakta eller klag over den lægelige "behandling". Læs indlægssedlen i din medicin omhyggeligt.

4. Tag ansvar over din daglige situation. Det er stigmatiserende med et rodet og uhumsk hjem. Ryd op, læg på plads, gør rent, luft ud og hold orden.

5. Tag vare om ernæringen. Overvægt er som cigaretter uløseligt forbundet med personer, der ikke har styr på tilværelsen, det er kun udviklingslande med regelmæssige hungerkatastrofer, der har overvægtige som positive rollemodeller. Spis grønt, spis groft og spis varieret. Undgå fede føder og sukkerholdige læskedrikke. Der er mere end 200 overflødige gram sukker i en 1½ liters sodavand. Almindeligt ledningsvand, kølet ned og evt. tilsat et stænk citron eller lime er billigere og meget bedre.

Til dine børn:

Vær ansvarlig. Hvis du ønsker det bedste for dine børn, skal du vise dig ansvarlig for deres opvækst. Det er svært, men det er nødvendigt og rigtigt at vise sit ansigt. Børn kan skanne enhver situation og vil gerne analysere. De er opmærksomme på statussymboler og ved hvad der er ”RIGTIGT”

1. Hjælp dine børn, det er vist i mange videnskabelige undersøgelser, at børn bliver bedre med forældrenes hjælp. Noget så simpelt som at sidde sammen med dine børn, og hjælpe med deres lektier, vil være befordrende. Einstein sagde: ”Viden er magt”, han havde ret. Hjælp dine børn med at få viden og sociale kompetencer – de vil få magt. (Einstein fortsatte: "men fantasi er vigtigere end viden", leg med dine børn stimuler deres sanser og verden, tegn, mal,læs, læg puslespil,spørg til oplevelser i skolen, vær synlig, motiverende og inspirerende.

2. Børn skanner situationer, de ser forældrene og observerer deres situation. Undgå misbrug foran dine børn, vær nærværende, synlig og motiverende. Børn kan ikke få for meget kærlighed. Du kan ikke sige tit nok, at de er dejlige.

3. Giv dine børn gode oplevelser, selv om økonomien ikke er til Disneyland hver weekend, er der mange gode oplevelser at få sammen. Når økonomien ikke er til de store fødselsdagsfester, kan man slå sig sammen med ligestillede og sammen leje den lokale keglebane, skydebane eller legeland en tid, det er ikke økonomisk ruinerende.

4. Spørg til børnenes velbefindende, vær levende og interesseret i deres oplevelser og deres dagligdag, undgå ”mor er træt”, ”det må vente” og ”Jeg gider ikke høre på flere problemer”

5. Mød op, og gør dit synspunkt synligt i børnehaven eller skolens forældreråd. Der er respekt om engagerede forældres synspunkter.

6. Hold børnene ude af rapserier og kriminalitet. Det er til gengæld svært, men undgå at de kommer sammen med nogen med en blakket fortid med fædre, der er på ”forretningsrejse” fra tid til anden. Lad dem ikke færdes i byens minefelter, før de har nået en passende alder dertil.

7. Motiver dine børn til at holde sig fra misbrug, ” Det er sejt at sige nej”

8. Stimuler og motiver dine børn til en sund levevis. Opfordr dem til at dyrke motion, det kan være så simpelt som at cykle til skole, eller at løbe, svømme, danse eller hoppe. Der skal motion, sunde vaner og gode oplevelser til.