Gæste skribenter

Filmprojektet "Min fætter og jeg" -
historien om tilblivelsen af en film om min skizofrene fætter


Min fætter Mads er 27 år gammel og fik i en alder af 21 år stillet diagnosen skizofren. Lige fra vi var små børn har vi leget sammen og mit forhold til Mads har altid været dejligt afslappet. Vi har været i gode omgivelser og altid kommet godt ud af det med hinanden.
Da jeg hørte første gang at Mads var blevet skizofren, vidste jeg ikke helt hvordan jeg skulle reagere. Mit kendskab til sygdommen var begrænset og efter jeg hørte lidt om sygdommen og dens omfang, var jeg rystet. En person som jeg har brugt så meget tid med og har så mange gode minder med, og selvfølgelig også i familie med, får en sygdom hvor man bliver betegnet som sindssyg. Jeg havde aldrig troet at Mads var en person som kunne få sådan en sygdom, men selvfølgelig har der foregået nogen ting omkring hans person, som jeg ikke har haft kendskab til.
Mit forhold til Mads har ændret sig meget efter han blev syg. I starten var de eneste Mads havde kontakt til, hans nærmeste familie og hans læger. Det har gjort at der er kommet en vis distance mellem os, jeg har ikke vidst, hvor tæt ind på ham, jeg kunne komme.
I løbet af de sidste par mdr. har jeg har snakket en del med Mads. Nogen gange i telefon, men oftest har jeg opholdt mig en del med ham, hvilket er en rar fornemmelse. Vi har snakket godt sammen men stadig kan jeg da høre at ikke alt er helt normalt, selv om han er i bedring. Han kan pludselig begynde at snakke sort, og sige ting som ikke giver nogen mening og ingen sammenhæng har.
Det skræmmer mig ikke, men giver mig mere lyst til at lære ham og hans sygdom at kende og hvad der går gennem hans hoved i form af tanker og billeder.

Hvorfor lave denne dokumentarfilm.
- Lære min fætter Mads at kende efter han fik stillet diagnosen skizofren.
I denne dokumentarfilm vil jeg involvere mig i Mads liv og lære om hans sygdom, skizofren. Jeg vil igennem mine samtaler med Mads og hans forældre, få så mange som muligt af mine spørgsmål besvaret, som jeg har haft igennem årerne. jeg vil få ham til at forklare, hvordan det er fra hans synsvinkel, hans syn på livet og hvilke forventninger han har fremover.
Denne dokumetarfilm vil blive en meget personlig og følelsesladet film, idet jeg er i familie med ham og har haft et nært venskab med ham tidligere.
En del af Spørgsmålene til Mads
- Hvilke ting tror Mads, har gjort ham syg?
- Hvordan forholder Mads sig til sin sygdom?
- Hvad / hvem har gjort, at Mads er i bedring?
- Hvordan har Mads’ bedrings proces været?
- Hvad gør Mads glad?
- Hvad gør Mads ked af det?
- Kender Mads/Mads' forældre til begrebet Recovering!


Filmen
Filmen skal henvende sig til mennesker der søger oplysninger om de personlige følelser der, der ligger i at være skizofren. Filmen kan godt blive brugt i forbindelse med undervisning.

STIL
Jeg vil :
- snakke med Mads i hans lejlighed. Mads og jeg vil være foran kameraet hvor vi snakker om hans sygdom, måden det har påvirket hans familie og andre vigtige emner omkring hans person.
- finde fotografier frem fra da vi var små sunde og raske; og benytte chancen til at give et billede af vores forhold fra tidligere.
- snakke med Mads; forældre om ham og hvordan de har reageret og handlet efter de fik at vide Mads var skizofren.
- snakke med Mads bror Jacob, som Mads altid har været utrolig tæt med, hvilke indvirkning det har haft på Jacob, efter Mads blev syg.
- høre om nogen ting Mads har gjort pga. sin sygdom, i form af raseri anfald
osv.
- Følge Mads på sine væresteder, strøget (hvor han spiller musik), svømmehallen og hvor han ellers færdes.

Medvirkende:
Mads som hovedpersonen
Jacob, Mads bror
Mads forældre, Gregers og marianne

Locations
jeg vil filme mads i hans lejlighed på Østerbro. Hos Gregers og Marianne også Østerbro og Jacobs lejlighed også østerbro. Strøget hvor mads spiller indimellem. Svømmehallen, badminton og andre væresteder.

Jeg har haft snakket med mads og hans forældre om muligheden for at lave dette projekt. De er meget positivt stemt overfor projektet og på min personlige vinkel af historien. De ønsker at gerne selv at hjælpe til, for at jeg får det ud af filmen som jeg vil.

Christian Hoff.

Som producer på filmen har Martin Møller sendt en detaljeret plan for filmens optagelse:

Instruktøren Christian ønsker at genoptage kontakten til sin fætter Mads, der 1996 fik stillet diagnosen skizofren. Det har ikke været muligt for Christian at komme i kontakt med Mads, da Mads har været for syg. Mads er nu i bedring og Christian har taget springet / chancen og vendt Mads’ situation til noget
kreativt.
Mads og hans familie har alle indvilliget i denne dokumentarfilm.

Projektet er en del af vores ”final projects” fra den Europæiske filmhøjskole, hvor vi har studeret det sidste års tid. ”Final projects” er et afsluttende projekt, i vores tilfælde en dokumentarfilm på max. 15 min, en sidste opgave, hvor vi viser, hvad det er vi har lært gennem vores ophold på skolen.

Til ”final projects” bliver der udvalgt 15 til 16 projekter, som alle 109 eleverne på skolen skal være med til at producere.
I år har der været 95 projekter til udvælgelse (alle elever med en ide eller manuskript, kan frem lægge et eller flere projekter), i år er det blevet udvalgt 16 projekter + et lille single projekt. Der i blandt er der 11 kort film, 4 dokumentarfilm, 1 animations film + det lille projekt.
Vi er som sagt et crew på kun 3 personer, vi har valgt at holde crewet lille og intimt, da der helst ikke skal være for meget påstyr omkring Mads, der nemt bliver tilbage holdene med for mange mennesker omkring sig.
Holdet består af Christian Hoff (Instruktør), Kjersti (Kamera og Lyd) og Martin Møller (Producer).

Mandag morgen tager vi til KBH for at optage videre, vi påbegyndte optagelserne lørdag 15/04 og har planlagt et program for hele næste uge frem.

Optage Skema og tidsplan til dokumentarfilmen Min fætter og Jeg.
Med forbehold for ændringer.

Mandag 22/04.
- Afgang fra EFC (superstop) til KBH kl. 9.30
- Interview med Læge på Hvidovre hospital
- Middag hos Mads (evt. optagelser)

Tirsdag 23/04.
- Optage Mads til Flamenco mellem kl. 10–12.
- Interview med Mads forældre
- Optagelser i Tivoli med Mads

Onsdag 24/04.
- Optage på askovgården (voksencenter) Griffenfeldts gade (muligvis)
- Optage Mads i DGI svømmehallen kl.10-12
- Invitere Mads ud og spise, personligt interview

Torsdag 25/04.
- Optage Mads til Badminton (Grøndals centeret)
- Mødes med Janne fra Lundbeck institut kl. 13.
- Interview med Mads’ storebror Jakob

Fredag 26/04.
- Hjemrejse kl. 13. fra Odden til Ebeltoft

Lørdag 27/04.
- Pre-editing / for-redigering.

Søndag 28/04 og frem efter.
- Redigering.


Jeg har som Producer brugt de sidste par uger til at søge støtte til projektet, der har ikke været helt nemt. Alle har syntes enormt godt om ideen, men der er ikke mange foreninger der har penge i kassen til at støtte sådanne projekter desværre. Heldigvis har Lundbeck Institut, valgt at træde til og støtter projektet med 5000 kr. som I starten var det beløb vi ønskede. Desværre opstår
der ofte problemer i film branchen og vi mangler nu ca’ 3000 kr. til vores bolig ophold i KBH. Men heldigvis er der efterhånden flere der har meldt sig på trapperne og jeg går nu og venter på svar.

Med venlig hilsen

Martin Møller

Andre gæste artikler: