Artikel udskrevet fra www.netpsych.dk

Organiske opløsningsmidler


Misbrug af organiske opløsningsmidler har indtil nu ikke været udbredt i den vestlige verden. I udviklingslandene ses det, specielt i Mellemamerika og visse dele af Asien, ofte i situationer, hvor der er forholdsvis mangel på føde, idet misbrug af disse typer har en typisk bivirkning ved at virke sultstillende. I begyndelsen af 2006 blev det klart at de danske teenagere havde taget misbrug af lightergas til sig. Der kom flere dødsfald og flere forgiftningseksperter slog alarm. De unges argumenter for at optage dette misbrug var en kombination af, at alt skal prøves, den relative billige rus, og den samtidige relative korte varighed af rusen.

Der kan anvendes en række opløsningsmidler i form af :

 • Toluen - anvendes i plastikindustrien.
   
 • Acetone - anvendes i maling og lakker.
   
 • Propan - der er en ingridiens i lightergas.
   
 • Kloroform - et forældet narkosemiddel.
   
 • Heksan - der anvendes i den kemiske industri.
  og slutteligt
   
 • Benzin.
   

Specielt er nyere typer kontaktlime blevet udbredt i dele af udviklingslandene. Det ses enkelte gange at vestlige teenagere sniffer lightergas. Ved dette misbrug er rusen under 15 minutter, men der betales en pris for ødelagte nerveceller i hjernen.

Rusen er præget lettelse, frigørelse fra hæmninger, bevægeforstyrrelser og svimmelhed. Ved udtalte forgiftninger ses hallucinationer.

En særdeles alvorlig langtids bivirkning er svind af nervecellerne, dette har samme mekanisme, som det ses under andre forhold, ved det kroniske malersyndrom.


Erik Kjærsgaard
Sidst opdateret: 27. april 2023