NetPsychs Brevkasse

Email icon Encoprese
Jeg har en søn på nu 7 år, han går i børnehaveklasse i en almindelig klasse på 21 elever. Min søn har siden han var 4 år lavet i bukserne, der er ikke noget i vejen neden om på ham, det er undersøgt, ham mener ikke selv at han har nogen venner, og trækker sig tilbage fra de fælles aktiviteter. Han har ikke lyst til at deltag, heller ikke til børnefødselsdag. Han virker meget sur, gnaven og ked af det op engang" svare med sur tone. Han er begyndt at slå både os ( far og mor ) og lillesøster som er 4 år.
I skolen har vi talt med lærerne, han er fint boglig med, men er overhovedet ikke social, sidder bare og er sur og græder vis der er noget der går ham imod. Vi har talt med sundhedsplejersken, hun forslog at han skulle have mere mad med i skole, men han spiser det ikke. Vi har talt med skolepsykologen, hun forslog at han skulle have faste toilet tider, men det dur heller ikke. Hun forslog også at han skulle have lidt mere opmærksomhed både i skolen og hjemme. I skolen kan det ikke stilles an da han ikke er boglig svag, her hjemme gør vi hvad vi kan.
Han laver i bukserne på den måde at han bare "letter trykket" så går den lidt igen. Han gør det op til flere gange daglig, umiddelbart gener det han ikke, kun når han bliver bekraftet med det, hans klasse kammerater siger du stinker, han går hen et sted hvor han kan være sig selv, kommer aldrig og siger det eller beder om hjælp der til. Går bare og er sur, gnaven og ked af det. Han ved ikke selv hvorfor han gør det og gider ikke tale om det. Jeg syntes at vi er låst fast. Hver gang vi undersøger nye veje, prøver nye ting giver det intet resultat. Når jeg ser på ham syntes jeg at jeg ser en lille dreng der er deprimeret, men det mener psykologen ikke at det er. Han har en halvbror på 16 år der har socialt svært ved af begå sig. Han døjer med lidt damp, ikke voldsomt meget, men jeg syntes jeg kan se mange ting gå igen i min søn, såsom migræne, raserianfald, og ikke den dybe forståelse for andre børn og at det gør ondt når man slår, bliver let formermet. Kan det være noget damp han døjer med? Og hvad kan vi gøre?

Hilsen den bekymrede.

Morjeanette
Svar (23 maj 2003)
Kære J.
Undskyld det sene svar. Vi har begge været meget travlt beskæftiget.
Selv om det er lidt sent, at han lærer at holde tilbage, anser jeg encopresen (det, at han laver i bukserne) mere som symptom på, at der er noget, som skal undersøges hos din søn. Jeg er ikke så bange for selve det, at han laver i sine bukser, men ser det mere i sammenhæng med, at han trækker sig i kontakten i børnehaven, og hans dårlige humør lader ane, at han ikke har det godt. Jeg synes du skal gå enten til din kommunes åbne rådgivning, (socialforvaltningen), hvis der er en sådan, ellers har amtet en åben rådgivning. Her kan du få råd af en psykolog (og det er gratis).
Jeg kan ikke sige dig nærmere om, hvad det er symptom på, fordi det kræver en undersøgelse af din søn. Men jeg synes det er fint, at du allerede nu er opmærksom på problemerne, for det siger noget om, at han også kan hjælpes. Det er jo ofte sådan, at jo tidligere man kan gribe ind, jo lettere er det at rette op på, hvis en udvikling kører lidt skævt.
Der kan ligge mange årsager til at man laver i bukserne, og jeg skal som sagt ikke sidde fjernt fra din søn og gætte på, hvad han fejler. Men meget tyder på, at det er en psykosomatisk reaktion (en fysisk reation på et psykisk problem). MHT. selve encopresen kan man lade ham gå med det i bukserne, til han selv føler det ubehageligt - f.eks. hvis andre lader ham det vide. Det kan være med til at motivere ham til at optræne lukkemuskulaturen. Man kan også være opmærksom på, om han oplever en sekundær gevinst (en uhensigtsmæssig kontakt) ved at mor reagerer, når han har lavet i bukserne. Men prøv at tale med en psykolog om det.

Palle Hoffmann


«« Tilbage