NetPsychs Brevkasse

Email icon Er jeg hypokonder?
hej jeg hedder .... er 24 år og har lige været ude at rejse. jeg skriver fordi jeg er i tvivl om hvorvidt jeg lider lidt af angst efter min hjemkomst. det ligger sådan at jeg blev syg på min rejse, jeg fik medicin for hvad jeg nu fejlede og blev så rask igen. (sådan da). for efterfølgende opholdt jeg mig i bangkok alene i en uges tid og fik så et tilbagefald i min sygedom. jeg tog på sygehuset igen og fik endu en gang medicin, og at vide jeg skulle holde mig fra alkohol et stykke tid pga at min lever ikke havde det så godt. efter min hjemkomst til danmark blev jeg så tjekket i hoved og r.. og min læge kunne bare bekræfte det med min lever ellers skulle der ikke være noget. jeg har så siden været til kontrol og blevet tjekket et par gange for at se hvordan det forløb, og alt er næsten som det skulle være nu. MEN jeg går med denne føelse af at jeg ikke føler mig rask, tænker meget på om jeg fejler det ene eller det andet og sommetider ka' det gøre mig helt skidt tilpas. jeg fandt så denne side i det jeg ledte efter psykologer jeg kunne komme i kontakt med, da jeg selv mener det er en psykisk skavank jeg har fået af den ene eller anden grund. jeg har taget denne angst test, og lå på middel angst tilstand i følge den, og jeg må indrømme at kunne nikke genkændende til mange af de spørgsmål der bliver stillet i både mildere og stærkere form. så som at være intellektuelt påvirket kan til tider irretere en del da det sommetider forekommer under samtaler og jeg skal ta' mig selv i at lytte på det der bliver sagt, fordi jeg bliver forstyrret af "angsttanker" ???, og egentlig meget af det andet også. jeg er så i den situation at jeg ikke rigtig ka' føle om det bliver bedre med tiden (det har nok stået på i 2mdr) eller om "anfaldene" bare kommer med længere mellemrum. hverken min kæreste eller familie kender til dette fordi, da jeg går og håber på det vil foretage sig. jeg er arbejdsløs for tiden og derfor ka' jeg rigtig gå og tænke over alle de små dumme tanker jeg ka' få i forhold til sygedom og mange andre ting.
jeg håber dog at komme i arbejde snarest muligt da det måske ka' hjælpe lidt på vej med at glemme disse dumme tanker og få en hverdag i gang. håber i kan give et par råd eller foreslag til hva' jeg måske skal gøre eller om det bare er mig der ikke er faldet ordentligt på plads endu efter min rejse!!! det kunne i hvert tilfælde være rart med en vudering fra jeres side !!! på forhånd tak
Svar (18 mar 2005)
Kære X.

Jeg læser dit brev som har du nogle problemer vdr. helbredsangst eller hypokondri. Hvis det er rigtigt vurderet, handler det om et kendt fænomen, som lettest kan beskrives som en vedvarende optagethed af muligheden for at have en eller flere alvorlige fremadskridende fysiske sygdomme. Det viser sig ved at man nærmest konstant er bekymret for sit helbred. Ofte er sympomerne ledsaget af angst, åndenød, depression, tvangstanker m.m. Man opsøger hyppigt sin læge for at få tjekket sin fysiske tilstand, uden at lægen kan finde nogen fysisk sygdom. Lægens beroligende svar giver ofte en kort lettelse i tilstanden, hvorefter angsten for sygdom atter viser sig, og man kan starte forfra.
-sygdommen man frygter er ikke hvad man fejler, nej sygdommen er reel nok, men er i stedet selve angsten for at fejle noget, altså hypokondrien. Den kan være mild, og ikke kræve nogen sælig beandling, men den kan også være yderst invaliderende og kræve behandling.
Der findes såvel en psykoterapeutisk behandling, hvor man ved hjælp af samtaleterapi angriber problemet psykologisk,(kognitiv adfærdsterapi) og der findes en lægelig tilgang til problemet. I hjernen kan spores et underskud af serotonin (et signalstof, som formidler kontakten mellem hjernecellerne). Der gives derfor nogle gange antidepressiv medicin, hvis man skønner, at man er så hæmmet af sine symptomer, at en medicinsk behandling vil kunne hjælpe. Ofte er en blanding af begge behandlingsformer tilrådelig.
Jeg kan natruligvis ikke vide, i hvor høj grad du er plaget af dine symptomer. Det må du afgøre med dig selv. Her er et link til en test: http://www.sundhedsguiden.dk/testYourself.aspx?categoryId=2014&testId=7.
Jeg vil anbefale dig at søge kontakt med enten din læge for at tale om hypokondri, eller en psykolog med erfaring i kognitive behandlingsformer.

Med venlig hilsen.Palle Hoffmann


«« Tilbage