NetPsych nyhedsbrev d. 9. august 2010

Email icon Emne: Lige om lidt

Nyhedsbrev Netpsych nr. 32, årgang 10, 9. august 2010

Lige om lidt

Ugens nyhedsbrev er et forsøg på at anmelde eller måske rettere beskrive de oplevelser og følelser jeg fik efter at have læst bogen ”Lige om lidt” skrevet af Kirsten Kallesøe. Kirsten abonnerer på dette nyhedsbrev og sendte bogen til mig før sommerferien med en opfordring til at reflektere lidt over den. Kirsten er tidligere mangeårig bruger af psykiatrien i Risskov og er ifølge egne oplysninger i bogen diagnosticeret som havende en skizo affektiv lidelse kompliceret med en forrygende spiseforstyrrelse og en udtalt tendens til selvbeskadigelse. Jeg har aldrig mødt hende, men blot sendt et par mail frem og tilbage. Det er således ikke en almindelig boganmeldelse, men de indtryk jeg har fået efter at have læst hendes bog.

Det gode først, bogen er et vigtigt partsindlæg i debatten om den psykiatriske service i disse årtier og stod det til mig, vil den blive udleveret til samtlige kommen psykiatriske speciallæger for på denne måde at åbne øjnene for, hvad det egentlig er vi går og gør i mere eller mindre misforstået godhed mod vores patienter ofte med det forslidte udtryk ”Vi ved, hvad der er bedst for dig.” Det som Kirsten afsnit efter afsnit efterlyser, er den kærlige, rolige, vidende og empatiske tilgang til psykiatrisk behandling. De lyspunkter hun oplevede efter mange års hospitalisering glimtvist omtaler er altid, når hendes behandlere træder lidt ved siden af, bryder aftaler og viser et menneskeligt ansigt overfor patienten i stedet for at holde sig til den vedtagne behandlingsplan. De negative oplevelser hun havde, var ofte centreret om behandlernes optagethed af tekniske detaljer, blodanalyser, restriktive behandlingsplaner etc. i stedet for at interessere sig for personen, mennesket og – patienten Kirsten.

Når dette så er sagt har jeg dog nogle forbehold. Kirsten beskriver en debut af anoreksi i puberteten, dette gik videre til bulimi, udtalt selvbeskadigelse og psykose. Efter at have ramt den ultimative bund i enhver henseende, kunne hun ubeskrevet paradoksalt atter komme videre da det så aller sortest ud. Hun tog beslutningen om at fortsætte med at kæmpe for at få det godt og bruger billedet at gå efter karotterne før gulerødderne – at se på de små sejre og ikke efter de store. Hun lavede som patient desværre den elementære brøler, at tro vi behandlere kan læse hendes tanker, at det er muligt at have er net af behandlere og kun dele sine delsymptomer med nogle af dem og ikke lade nogen få det store billede eller overblik.

Konklusivt er jeg heldigvist efterladt med en uforbeholden beundring for Kirsten og de enorme ressourcer hun nu har fået transformeret fra selvbeskadigelse, psykose og spiseforstyrrelse til selv at have taget en terapeut uddannelse og selv hjælpe andre med behandling, coaching foredrag etc.

Som et allersidste aber dabei tror jeg med en lille personlig meddelelse ikke at du er skizoaffektiv. Jeg er ganske vist strengt biologisk psykiatrisk speciallæge, men har dog øjnene åbne for at der i sindets dybder er så voldsomme kræfter, at en ubearbejdet traume kan være det lille sandskorn på fundamentet, der bevirker at livets højhus vil vælte efter 10 – 20 etager eller samme antal år. Når dette kobles sammen med en skruppelløs samvittighedsfuldhed, en jernvilje og en yderst rigid holdning til den vedtagne slagne vej er der lagt i kakkelovnen til på sigt at køre rigtig langt af sporet. Da det endelig gik op for dig at kursen var blevet skæv, brugte du spiseforstyrrelsen, kontrollen over legemsvægten for overfor dig selv i det mindste at demonstrere, at du havde fuld kontrol over en eneste ting, men betalte en blodig pris for denne lille sejr i form af en årelang psykiatrisk indlæggelse. Den sygdomsudvikling du så grundigt og omhyggeligt har beskrevet er så speciel og unik, at jeg ikke tror, at der er brug for receptorer og biologisk tænkning, men snarere for empati, rummelighed, nærværd, livstro og kærlighed. Jeg har aldrig mødt dig, men jeg har læst dine ord såvel de skrevne som de uskrevne. De varmeste tanker og bedste hilsner fra mig med mine ønsker om dine guders mildhed. Dette er den første dag i resten af dit liv, grib den og lev den.

Med venlig hilsen
Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych


Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk
Tjek altid: www.netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.

For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.

Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.


«« Tilbage