NetPsych nyhedsbrev d. 23. maj 2011

Email icon Emne: Tobak og psykiatri
1

Nyhedsbrev Netpsych nr. 26, årgang 11, 23. maj 2011

Tobak og psykiatri

Det er særdeles velkendt at psykiatriske patienter af enhver gruppe har et meget højere tobaksforbrug end baggrundsbefolkningen. Der er imidlertid ikke fuldt forstået hvad årsagen der til er. Man har spekuleret i det faktum, at de fleste antipsykotiske mediciner blokerer dopamin receptoren og da dopamin er en del af hjernens eget belønningssystem vil patienten søge at øge sit dopamin niveau ved at ryge idet det er ligeledes er dokumenteret, at nikotin virker dopamin frigivende. Dette forklarer dog ikke de ikke psykotiske patienters tobaksforbrug idet disse ikke modtager antipsykotika. Der må være flere konkurrerende mekanismer til stede

Nu er de er fremkommet en videnskabelig undersøgelse fra psykiatrisk afdeling Amager Universitets Hospital der prospektivt – altså i realtid - har undersøgt yngre kvinders cigaretforbrug og koblet dette til senere udvikling af sindslidelse, der var indlæggelseskrævende. Man brugte som udgangspunkt en kohorte (befolkningsudsnit) på 7926 kvinder, der i perioden 1959 til 1961 af anden årsag var blevet udspurgt om deres tobaksvaner og koblede dette til registeret for indlæggelse på psykiatrisk afdeling i den efterfølgende periode op til vore dage.

Når man korrigerede for social status, alder og allerede iværksat psykiatrisk behandling fra starten, kunne man vise, at der var signifikant (statistisk sikker) flere blandt rygerne, der kom til at lide af psykiatrisk sygdom end ikke rygerne. Dette var tydeligt for både skizofreni, misbrug, affektive lidelser og en bred vifte af ikke psykotiske lidelser.

Konklusionen blev, at antal cigaretter røget i ungdommen hænger signifikant sammen med behov for indlæggelse på psykiatrisk afdeling og for de fleste kategorier med en dosis respons reaktion, altså jo flere cigaretter des større sandsynlighed for psykiatrisk lidelse. Det siger dog ikke noget om årsagen. Hvis dopamin teorien med belønningssystem er korrekt, kunne man spekulativt antage, at de der i ungdommen har brug for at stimulere sig med tobak eller andre narkotika i sagens natur vil have det sværere med at klare dagens udfordringer på sigt, eller med andre ord: Misbrugere brænder deres lys i begge ender.

Personligt tøver jeg ikke med at sammenligne tobaksrygere med misbrugere i den absolut tunge klasse. Når jeg tager mine ture rundt til de forskellige fængsler om tirsdagen og ellers har god tid, spørger jeg undertiden de hårde narkomaner hvad de ville vælge, hvis der kun var et valg, når de skulle sidde en uge i total isolation: enten cigaretter ved behov eller metadon efter behov? Stort set alle svarer at de ville vælge cigaretterne. Det er entydigt sværere at stoppe med at ryge end at blive afvænnet fra svært narkotikamisbrug.

Du kan læse undersøgelsen i sin helhed på engelsk på høj niveau i Nordic Journal of Psychiatry volumen 65 number 1 – 2011 p. 3 – 8
Med venlig hilsen
Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych


Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk
Tjek altid: www.netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.

For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.

Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.


«« Tilbage