NetPsych nyhedsbrev d. 23. januar 2012

Email icon Emne: Nordic Psychiatry Academy Schizophrenia v. 10

Nyhedsbrev Netpsych nr. 4, årgang 12, 23. januar 2012

Nordic Psychiatry Academy Schizophrenia v. 10

Første del af weekenden gik med en tur til det kjøbenhavnske hvor Jannsen-Cilag for 10 gang afholdte Nordic Psychiatry Academy Schizophrenia med deltagelse af psykiatere fra de nordiske lande og en meget seriøs samling videnskabelige indlæg om det skizofrene spektrum.

Jeg fik bekræftet en række fordomme og blev opdateret på den seneste viden om den genetiske komponent af skizofrenien. Det blev allerede i indledningsforedraget dokumenteret at de, der bliver behandlet med depotpræparater har en langt bedre prognose end de der kun modtager tabletter. Dels er der ikke brug for et så højt medicinsk tryk og dels blev de dokumenteret, at i Finland indløses kun 1/3 til halvdelen af de udstedte recepter på antipsykotisk medicin.

Der har været et OPUS program til stede i gennem ca. ti år her i landet. Kort fortalt får de deltagende skizofrene meget mere opmærksomhed, bedre behandling og hyppigere kontroller. Resultaterne var da også ganske entydige. Opusdeltagerne fik det væsentligt bedre, men når den øgede behandling falder fra, dropper patienterne rask væk ud og bliver med sammen funktionsniveau lige så dårligt fungerende som kontrolgruppens patienter. Konklusionen er ganske klar. Hvis de skizofrene skal have det bedre, skal der flere ressourcer til.

Erika og et fuldstændigt umuligt efternavn redegjorde prediktorene for god behandlingsresultat, ikke meget nyt her. Det er kort varighed af psykotisk episode (ren logik psykose er gift for hjernen), god præmorbid (før sygdoms) samfundstilpasning, lille grad af psykopatologi (lille sygdomsintensitet), god behandlingseffekt (logisk), kvindelig patient (også logisk idet pigerne bliver syge gennemsnitligt 2 år senere end drenge) og slutteligt mindre misbrug (ikke overraskende, misbrug er gift for hjernen)

Herefter kom der noget så sjældent som en hjertemediciner på banen og han demonstrerede de EKG mæssige forandringer der kan opstå under medicinsk behandling. Det er formentlig sammen med det metaboliske syndrom og tobaksmisbruget den største årsag til at de skizofrene dør 20 – 25 år før os andre. Vi har derfor i et par år rutinemæssigt taget EKG på samtlige patienter ved hver indlæggelse og holder specielt øje med afstanden mellem Q og T takkerne, lidt vanskeligt at forklare i jævne vendinger, men jo større denne afstand bliver og den kan fremkaldes af flere forskellige typer psykofarmaka, des større er sandsynligheden for at patienterne udvikler ondartede rytmeforstyrrelser og risiko for uventet død.

Danmark er helt med i front når det gælder den genetiske forskning af skizofreni og Thomas Werge afholdt et inspirerende og afslappet foredrag om dette område. Vi regner med denne genforskning, at der er to undergrupper af skizofreni, de der han en ganske almindelig forstyrrelse, der også optræder i stor hyppighed hos normalbefolkninger. Denne variation styrker immunapparatet og bevirket at vi ikke er så følsomme for infektioner (da halvdelen af Europas befolkning blev udryddet for 500 år siden var det kun dem, der overlevede). Vi betalte så en pris med risiko for at udvikle skizofreni i 40 års alderen og frem, men da gennemsnitslevetiden dengang var under de 40, var prisen denne gang ganske overkommelig. Vi regner nu med at de skizofrene pådrager sig en infektion (af endnu ukendt type) under fostertilværelsen hvilket forklarer at mange skizofrene er født i vintermånederne.

Den anden undertype af skizofreni er en række sjældne mutationer af enkelt peptid type oftest på kromosom 15, de såkaldte SNP´s (single nucleo peptid) mutationer. Denne undergruppe bliver syge meget tidligt (EOS eller early onset schizophrenia) og er de mest behandlingsresistente. Det må ikke vare længe inden vi bliver tvunget til at diskutere foster diagnostik og konsekvens heraf. De hebefrene skizofrene har en elendig livskvalitet, elendig prognose og en dårlig behandlingsmulighed. Jeg er mig lysende klar over, at det kan bringe minder fra nazisternes ”Gnadentot” kampagne fra 30érne frem (de gav ganske enkelt de vanartede en nådesdød), men EOS skizofrene er med et så ulykkeligt udkomme, at vi bliver nød til at overveje om ikke en provokeret abort var en bedre løsning. Jeg modtager meget gerne refleksioner fra læserne på dette vanskelige område. Vi har allerede i mange år forsøgt at udrydde mongolisme med henvisning til dårlig livskvalitet (og manglende positivt bidrag til samfundet) og de mongoles livskvalitet ligger lysår foran de EOS skizofrene.

Jeg vil slutte med at takke den videnskabelige komite for et varieret og spændende program. Der var ikke en eneste lovprisning af Jannsens-Cilags ellers udmærkede produkter. Tak til Dorte og Louise for et par hyggelige timer ved måltidet, i er et par søde og professionelle mennesker, og til dig Mads: Du har altid en god energi.



Med venlig hilsen
Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych


Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk
Tjek altid www.netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.

For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.

Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.


«« Tilbage