Massepsykose


En massepsykose er et ukendt begreb i den psykiatriske sygdomsopfattelse. En systematisk gennemgang gennem de officielle lærebøger og de videnskabelige hjemmesider på nettet viser, at massepsykose er velkendt som begreb, men ikke i en psykiatrisk begrebsramme.

Beskrivelsen massepsykose anvendes ofte og næsten altid til beskrivelse af religiøse sekters hjernevask af deres proselytter eller i en ramme hvor man devaluerer andres holdning. Der er således solide henvisninger til sekter som ”Jones Town” (knap 1.000 begik kollektivt selvmord), ”Heavens gate" (39 personer med rituelt selvmord), Aum sekten, der udledte sarin giftgas i Japan og lignende konspiratorisk orienterede religiøse eller pseudo religiøse sekter, der med vanlig paranoia mod omverdenens snagen i de interne forhold, kommer i så højt paranoidt beredskab, at de officielt eller journalistisk bliver omtalt som massepsykotiske eller kollektivt psykotiske.

I psykiatrisk begrebssammenhæng eksisterer der ikke massepsykose. Tvivlere kan foretage en meget enkelt google søgning, prøv først ”massepsykose” – ca. 7.000 hits, dernæst kombinationen ”massepsykose sindslidelse” – 50 hits, deraf de 4 fra denne hjemmeside. (marts 2023)