Delirium tremensDelirium tremens er den alvorligste hjernemæssige senfølge som følge af års voldsomt alkoholmisbrug. Det ses oftest hos de alkoholikere, der forsømmer den almindelige kost og specielt vitamintilskuddet idet Delirium tremens bl.a. er et resultat på mangel af B-vitaminet tiamin.

Indgangsporten til Delirium tremens er således års (årtiers) voldsomt alkoholmisbrug med indtagelse af ofte over tyve til tredive genstande dagligt.

Delirium Tremens kan debutere snigende i en form for prædelirøs fase hvor sanseindtrykkene blot er forvrængede gående over til regulære hallucinationer oftest på synet, hvor deliristen ser imaginære ting. Det er sjældent de berømte lyserøde elefanter, nej det er oftere frygten fra hjernens ældste del Hipocampus hvor vi gennem evolutionen har lagret frygt for mus, edderkopper, slanger og andet kryb.

Patienterne bliver ofte suggestive (letpåvirkelige) og kan læse tekster op af et blankt stykke papir. De bliver bevidsthedsplumrede og roder rundt og det er ikke ualmindeligt at deliriet opdages hos patienter der er indlagt af andre årsager og ikke kan få adgang til deres daglige dosis alkohol. Et karakteristisk symptom, der dog ikke er obligatorisk er den såkaldte nystagmus af øjenbevægelserne, en tilstand hvor øjnene flakker som n¨år man kører i bil og ud af sideruden fokuserer på de skiftende objekter

Man skal være meget tilbageholdende med sukkerholdige væsker idet sukker nedbrydes via det manglende vitamin tiamin og derved kan forværre deliriet. Disse forløb kan udløse store differential diagnostiske problemer idet alkoholikere (som alle andre misbruger) konsekvent lyver om deres misbrug.

Behandling er abstinensbehandling med barbiturater eller benzodiazepiner og tiamin direkte i blodåret helst 4 gange indenfor det første døgn. Delirium tremens er en dødelig sygdom, hvis ikke den bliver korrekt behandlet. Dødsårsagen bliver efterfølgende oftest kredsløbskollaps eller voldsom feber.