Fantasy - GHB


Et af de nyere stoffer på det illegale marked er "fantasy". Stoffets præcise navn er dog GHB, som er en forkortelse for gamma-hydroxy-butyrat. GHB blev opdaget for ca. 35 år siden og har været brugt i Body-builder og Techno-kredse i 10-15 år. Det sammenlignes ofte med ecstasy, selvom virkningen er omtrent modsat.

GHB blev først brugt til narkose i forbindelse med operationer, men det var ikke noget godt valg, doseringen var vanskelig, og der var bivirkning i form af kramper og opkastninger. Vi har således her et misbrugsstof som trænede speciallæger fravælger at bruge, selv under maksimal overvågning på et operationsbord. GHB er omfattet af narkotikalovgivningen, og er forbudt at sælge og besidde. GHB har intet medicinsk anvendelsesområde.

GHB minder meget om et af hjernens signalstoffer GABA, der er en forkortelse for gammaaminosmørsyre. Der er den samme mekanisme der aktiveres ved brug af benzodiazepiner og alkohol. Der er således forbundet med stor risiko at kombinere GHB med alkohol og benzodiazepiner.

GHB ser ud som en klar lugtfri væske, der har en smag af salt, sjældent som et hvidt pulver. Det indtages ved at drikke det. Rusen begynder gennemsnitligt efter en halv time og varer ca. 3-4 timer. Man aner ikke hvilken koncentration, der er i væsken. Det er vanskeligt at dosere rusen, men i vellykkede tilfælde fortæller misbrugerne om en rus, der minder om en behagelig alkoholpåvirkning. Det er karakteristisk at personen ofte har det bedre dagen derpå. Desværre er afstanden fra rus til forgiftning så lille, at der ofte ses overdosering.Relevante links og adresser
Fantasy Publikation fra Sundhedsstyrelsen forfattet af Henrik Rindum