Kataton skizofreni


Den katatone skizofreni er efterhånden af ukendte årsager blevet forholdsvis sjælden i den vestlige verden, mens den fortsat er en almindelig variant i udviklingslandene. Skizofreni er generelt beskrevet her.

Udtrykket kataton er sammensat af to græske ord der betyder nedsat muskelspænding, og det danske udtryk er da også: sjælespaltningssindslidelse med bevægeforstyrrelser.

Sindslidelsen begynder oftest ret akut i 25 - 35 års alderen. Sygdommen er i startfasen ofte kombineret med modvilje mod at spise og drikke, hvilket kan gøre den livsfarlig. Det karakteristiske ved psykosen er bevægeforstyrrelserne, hvilket også kan betegnes som motorisk uro. Disse forstyrrelser kan omfatte er bredt spektrum fra let øget aktivitet, til muskeluro, hvor patienten har svært ved at sidde stille ved en almindelig samtale til svær uro, hvor patienten døgnet rundt er på farten fra sted til sted. I andre faser af sygdommen kan der i stedet komme manglende kooperation af musklerne, patienten kan i timevis stå i samme ubekvemme stilling, og ved forsøg på at undersøge patientens muskler får undersøgeren en fornemmelse af at bøje et sejt materiale (bly-rørs fornemmelse), dette betegnes på engelsk som vaxy flexibility. Det er i samme fase at patienterne kan sove med hovedet løftet 2-5 cm fra hovedpuden uden mulighed for at finde ro fra denne ubehagelige stilling.

Kataton skizofreni behandles med antipsykotisk medicin som enhver anden skizofren lidelse.