NetPsych nyhedsbrev d. 02-09-02

Email icon Emne: Kost og vægtændring

Kost og vægtændring

Nyhedsbrev Netpsych nr. 31 årgang. 2 dato: 02-09-02


Vægt

Det er et sørgeligt faktum, at flere af de effektive medicinske præparater, der er til rådighed inden for psykiatrien, har en række kedelige bivirkninger. Vi hører ofte om uacceptabel vægtstigning, og enkelte forskningsresultater har påpeget, at en væsentlig grund til at nogle dropper ud af en medicinsk behandling er kosmetisk skæmmende vægtstigning. Indenfor den tungere (alvorligere) del af de psykiatriske patienter er det ikke ualmindeligt med vægtstigninger på ½ - 1 kg. pr måned, hvilket giver 10 - 25 kg på et par år.
Forklaringen på vægtstigningerne er ganske enkel, flere mediciner påvirker hjernens "mætheds-center", de stiller denne termostat en lille smule højere. Patienten indtager en til to mundfulde mere pr. måltid, hvilket, når det ganges op med de ca. 100 måltider pr måned giver det halve til hele kilo ekstra på sidebenene. Det er således ikke medicinen i sig selv, der feder, men de ekstra indtagne kalorier.
Som i alle andre regnestykker er der to måder, at undgå vægtstigning på: Enten mindre indtag af kalorie, eller større forbrug af kalorier. Mange psykiatriske afdelinger har i dag tilknyttet diætister, der kan vejlede personale og patienter om en mere hensigtsmæssig og lødigere kostsammensætning. Når man kombinerer sund kost med grundig basal information, er man godt på vej. Det komme altid som en stor overraskelse at en plade chokolade af det velkendte mærke "Ritter-Sport" skal modsvare en rask gåtur på ikke mindre end tredive lange kilometer for at blive forbrændt i stedet for at blive omdannet til kropsfedt.
Der er indenfor det sidste år markedsført en række nye mediciner, hvor risikoen for at blive udsat for en større vægtstigning er mindre end de traditionelle. Når disse mediciner kombineres med kostvejledning og motion bliver det kosmetiske resultat bedre og samarbejdet terapeut og patient bliver styrket. Jeg vender i et senere nyhedsbrev tilbage til dette emne med fokus på motion, idet motion bedre stort set samtlige psykiske tilstande og lidelser.
Venlig hilsen

Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych.


Kommentarer, kritik, ros og forslag til: E-mail: erik@netpsych.dk
NB tjek altid: Netpsych for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.

Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.




«« Tilbage