NetPsych nyhedsbrev d. 02-10-2006

Email icon Emne: Misbrugsgruppen

Misbrugsgruppen

Nyhedsbrev Netpsych nr. 40 årgang. 4 dato: 02-10-2006









Misbrugsgruppen




Jeg har alle tider haft særlig interesse for misbrug, og da nogle kolleger fra Psykiatrisk selskab oprettede en interessegruppe for misbrug, slog jeg til og var i den forløbne uge til stiftende møde. Vi fik mødet sponseret af Nycomed og Janssen-Cilag. Jeg er selv kasserer i gruppen, og ud over de foreningstekniske spørgsmål, med hvem gør hvad, hvem kontakter hvem og hvem organisere dette eller hint, havde vi også et par ganske interessante videnskabelige indlæg på mødet med mit referat nedenfor.

Jacob Ulriksen fra Bispebjerg talte om kognitiv terapi ved alkoholisme. Der er meget at vinde, idet alkoholisme koster det danske samfund runde 10 milliarder kr. hvert eneste år. De rekrutterer patienterne efter en afrusning i psykiatrisk skadestue, og tilbyder efterfølgende kognitiv gruppebehandling. Målgruppen er alkoholikere uden psykoser eller blandingsmisbrug. Kun 1/5 af de potentielle patienter ender i behandling. Af de der gennemfører, får de fleste indsigt, men der er stort frafald. Psykoedukationen fokuserer på kontroltab, erkendelse af at have en kronisk sygdom og fravalg af alkohol.

Ulrik Becker talte om somatiske komplikationer til alkoholisme, og hans statistikker er deprimerende. Der er i Danmark 3.000 alkoholrelaterede dødsfald om året, 28.000 alkoholrelaterede indlæggelser, 10.000 skadestuebesøg og omkring 150.000 ambulante alkohol relaterede kontakter. Omkring 150.000 danskere må antages at være alkoholikere. Dødsårsagerne fordeler sig med 27 % der dør af skrumpelever, 14 % af alkoholforgiftningen i bredest tænkelig forstand, mens 4 % dør af bugspytkirtelbetændelse. Alkoholens skader rammer samtlige organsystemer, det er som en kombination af medicinsk og kirurgisk kompendium på tværs. Vi ved at moderat alkoholforbrug (mellem ½ - 3 genstande om dagen) har en beskyttende effekt, og det synes at være rødvin, der har et naturligt indhold af antioxidanter, der er mest velvalgt.

David Voldby er basisforsker på rigshospitalet og talte om Neuropeptid-Y og alkohol. Neuropeptid-Y findes i hippocampus i hjernen, som er den ældste del af hjernen, og mangel heraf kan udløse kramper, mens overskud beskytter mod abstinenskramper af alkohol. Der er et samspil med glutamat, der er vigtig for hukommelsen, og hvor niveauet af glutamat falder under alkoholisme. Resten af foredraget var teknisk og på et niveau, hvor jeg var stået af, jeg huskede dog at nikke eftertænksomt efter foredraget ;-)

Robert Elbrønd arbejder fuldtid med alkoholikere. Han havde et indlæg om anvendelsen af Acamprosat og Naltrexon i Danmark. Det var bygget op omkring en kritisk gennemgang af det store amerikanske multicenter studie, COMBINE, som er publiceret for nylig og ikke fandt virkning af Acamprosat i USA. Med et Østrigsk studie som eksempel blev det foreslået, at de svingende resultater kunne være en ”matchnings” problematik. Konklusionen blev, at det er nødvendigt med danske undersøgelser, hvis vi skal have viden om, hvordan disse nye stoffer virker på danske patienter og mundede ud i et forslag til en fælles, landsdækkende behandlings algoritme for Acamprosat og Naltrexon.
Under diskussionen kom det også frem, at der er meget lidt der taler for, at Antabus har nogen indflydelse på langtidsforløbet af alkoholafhængighed. Antabus er stadig det helt dominerende lægemiddel ved alkoholafhængighed i Danmark og det er ikke evidensbaseret. Ca. halvdelen af det Antabus der sælges på verdensplan sælges i Danmark, så måske de andre har lugtet lunten.

Sidste foredrag var et oplæg til et forskningsprojekt, hvor Ulrik planlægger et åbent studie med alkoholikere, hvor han vil forsøge at påvise eller afkræfte effekten af antabus. Vi havde en god diskussion af design og metoder og ser frem til et spændende projekt. Jeg kørte hjem fra mødet i Odense, og havde personlig mod til at fejre det gode møde og de gode intentioner med en kop rødvin sammen med familien.











Venlig hilsen


Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych




Kommentarer, kritik, ros og forslag til: E-mail: erik@netpsych.dk

NB tjek altid: Netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.


Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.






«« Tilbage