NetPsych nyhedsbrev d. 23-10-2006

Email icon Emne: Bornholm - blog

Bornholm - blog

Nyhedsbrev Netpsych nr. 43 årgang. 6 dato: 23-10-2006









Bornholm blog




I efterårsferien tog vi til Bornholm. Det er så tilpas dyrt, at børnene nu om dage kun kommer der i 7.de klasse på den rituelle skoleudflugt, hvis ikke den er sparet bort. Jeg har en kollega, der har investeret i en ferielejlighed, og fik muligheden for at leje den i ferien. Vi stod meget tidligt op, der er dog godt 3 timers transport til færgen i Ystad. Det var første gang på Øresundsbroen, ganske sjov oplevelse. Der var en betydelig trafik på den, men slet ikke som på Storebæltsbroen. Efterfølgende E65 til Ystad og den sidste rest via færge til Rønne.

Bornholm er den ældste del af Danmark og de ældste granit formationer er omkring 1.700 millioner år. Det er knap en 1/3 del af jordens formodede alder. Som et kuriosum står den ældste kendte klippe på Grønland, og er ca. 3,4 milliarder år. Der er bygget et fremragende museum, Natur Bornholm, der forklarede de forskellige faser i udviklingen ganske illustrativt og med brug af den seneste teknologi. Man tager i en virtuel tur hele rejsen baglæns fra nutiden, istiden, Jura, trias og helt til prækambrium. Det er umuligt at føle sig andet end et ubetydeligt støvfnug i den store sammenhæng.

Jeg fik en dag en af de lokale øl. Den var fra et mikro brygeri, der er blevet så moderne også i det jyske. Disse øl er altid en meget bedre smagsoplevelse end de industrielt bryggede. De anvender bedre råvarer og giver sig bedre tid til at kæle for brygget. Denne øl lød navnet ”høst - øl” og havde en ganske fortræffelig smag. Farven var dyb ravfarvet, den var undergæret og producerede en ganske fornem mængde skum med tydelige Isabella farver, skummet var dog så kraftigt at den efterfølgende tid langsomt skiftede til hvid, mens øl standen i glasset samtidigt blev løftet. Smagen er meget kraftig og modsvarer de knap 6 % alkoholstyrke med overlegenhed. Efter en dygtig slurk føles min mund meget høj med en tydelig let bitter men samtidig rund aroma, den er fyldig og stor men ikke alt for dominerende. Der skulle ikke være honning tilsat, men det må være brygger siruppen, der giver den udtalte sødme og rundhed. Jeg tager et par dygtige slurke og driver ud i den mørke oktoberaften. Det er meget mørkt (ingen gade belysning) og jeg ser den skyfrie himmel med myriaderne af stjerner. Langsomt vænner mit syn sig til nattehimlen og jeg fornemmer og ser flere og flere stjerner. Jeg henter min kikkert og ser galakser æoner af lysår væk og kan tydeligt se mælkevejens lys bånd tværs over himlen. Gelænderet er af galvaniseret jern og når jeg støtter mig op af det bliver jeg kulden fra mine håndled og op af underarmene bevidst. Den siver fra mine håndflader op i armene. Jeg oplever min egen ubetydelighed, mens jeg ser naturens uendeliglighed. Det er køligt men fuldstændigt vindstille og min ånde bliver til tåge foran mig. I det fjerne kan jeg høre bølgerne skvulpe mod kysten og får en diskret tanglugt til næsen. Der er en lille havudsigt og vandet er ganske roligt dog uden at der er havblik. Min yngste søn åbner døren til terrassen og søger mit selskab, Han er kun 3 og er meget åben for alle historier. Jeg peger stjernebilleder ud for ham og prøver at omsætte de mytologiske fortællinger der ligger bag dem til hans alder. Han har sin fødselsdags skyder med sig og plaffer ganske nøgternt stjernebillederne ned, det må vist vente et par år til jeg kan fortælle det, så det kan forstås. Som altid spørger hans lyse stemme om umulige ting og det er tydeligt, at han sov et par timers overflødig søvn på vejen herover. Jeg giver ham nattøj på, synger godnat sang, putter ham og nyder et glas vin inden jeg søger søvnen.

Vi tog efterfølgende en tur ind til midten af øen. Det er svært at komme udenom Allinge skov, der er det 3.de største skovområde i Danmark. Ekko dalen er en forkastning fra den tidlige urtid, og det siges, at man kan opleve ekkoer der. Vi prøvede med forskellige råb, men den fysiske afstand var for kort til, at det kunne give et rigtigt ekko. Rytterknægten var med sine beskedne 159 meter over havet en oplevelse. Der er rejste et tårn der. det bevirker, at man kan have den fulde udsigt over det meste af øen. Det er mærkeligt at se, at vi i disse år kan sidde udenfor i oktober og nyde vores mad og eller en kop bryg uden at fryse – klimaet må være under forandring.

Jeg løb en tur fra hotellet, og kom ved skæbnens vanvare på afveje. Jeg havde planlagt en almindelig løbetur, men på ingen tid havnede jeg i den lokale natur, og faldt over en skibssætning. Det føltes underligt, at de lokale bronzealderbeboere havde rejst bautasten i landskabet, og aldes umotiveret

Fra universets makrokosmos til fortidens gåder, fra Jylland til Bornholm. Jeg kom vidt omkring de dage. Jeg forsøger at leve som jeg anbefaler mine patienter. Få nogle gode oplevelser hver dag, og hvis du ikke kan leve præcis som det passer dig, så lev så godt som muligt med skyldigt hensyn til de mennesker du lever med. Mine efternølere forhindrer mig i mange oplevelser, jeg ellers havde glædet mig til, men de giver mig samtidig så mange oplevelser og så mange udfordringer, at jeg nyder dem i stedet for at græmmes over de, ting jeg ikke kan. Jeg har tidligere formuleret mine teorier og ved, at mange af mine læsere gerne ser dem krystalliseret. Jeg siger: lev dit liv, det fulde gode liv. Glæd dig over mulighederne i stedet for at græmmes over begrænsningerne.











Venlig hilsen


Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych




Kommentarer, kritik, ros og forslag til: E-mail: erik@netpsych.dk

NB tjek altid: Netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.


Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.






«« Tilbage