NetPsych nyhedsbrev d. 06-11-2006

Email icon Emne: Dødsstraf

Dødsstraf

Nyhedsbrev Netpsych nr. 45 årgang. 6 dato: 06-11-2006









Dødsstraf - og lidt om læger




Der er de sidste årtier talt meget om dødsstraf den såkaldte ”capitol punishment”. Dødsstraf er uværdigt for et retssamfund, men praktiseres fortsat fortrinsvis i modificerede diktaturer (Mellemøsten, Afrika og Kina) og enkelte steder i den såkaldte oplyste del af verden, læs: USA. Det er bemærkelsesværdigt at Kina står for lige så mange henrettelser som resten af verden til sammen og har udviklet en solid industri ved efterfølgende at fjerne egnede organer fra offeret for at sælge det til syge, rige udlændinge, hvis regering tøver med at udfærdige love der øger det nationale udbud af organer.

Vi læger kan stoppe denne ulækre trafik, vi kunne egenhændige afskaffe dødsstraffen hvis blot mine kolleger alle tog deres lægeløfte alvorligt. Vi lover at være vores patienters tjenere og gøre vore yderste for at hjælpe, lindre og trøste. Vi har ikke taget vores uddannelse for at blive torturbødler eller skarprettere, vi skal hjælpe og ikke kynisk hjemskrive den legale medicin der anvendes til dødssprøjten i USA, vi skal helbrede og ikke spilde vores tid med at fastslå om en dømt forbryder kan ”tåle” at blive henrettet eller om han er rask nok til det. Vi skal ikke stå på sidelinien under torturen for at gribe ind – lige før, vi skal stoppe disse overgreb mod de almindelige mennesker og de almindelige menneskerettigheder.

De dage, hvor man betragtede sin gerning som læge for et kald er gået, men vi har fortsat moralske og etiske forpligtigelser, hvis vi alle overholdt dem var dødsstraf umuligt, der kunne ikke skrives medicin hjem, der kunne ikke udfærdiges erklæringer, der var ingen til at erklære delinkventen for død og ingen til at skrive dødsattesten. De såkaldt ansvarlige myndigheder kunne ikke skaffe ligene bort uden at forbryde sig mod egne regler.

Jeg har et par bi jobs i nogle af Jyllands fængsler og arresthuse. Jeg har taget disse jobs af interesse (pengene derfor er naturligvis også velkomne) for de skæve misbrugende eksistenser. Jeg er ansat for at yde en lægefaglig korrekt og optimal behandling ikke for at genere eller chikanere de indsatte, men for at udføre ganske almindelig lægelig service. Det får mine indsatte ikke mindre, men heller ikke mere.

Min dybeste foragt for de af mine ”kolleger” der lader sig udnytte som bødlens assistent.











Venlig hilsen


Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych




Kommentarer, kritik, ros og forslag til: E-mail: erik@netpsych.dk

NB tjek altid: Netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.


Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.






«« Tilbage