NetPsych nyhedsbrev d. 13-11-2006

Email icon Emne: Lovændring

Lovændring

Nyhedsbrev Netpsych nr. 46 årgang. 6 dato: 13-11-2006









Lov ændring for tvang i psykiatrien




Rigets vise fædre er ved at ændre den gældende lov om tvang i psykiatrien, og der er en lang række væsentlige og mindre væsentlige ændringer på vej, der vil ændre den almindelige hverdag. Hovedpunkterne er som følger:


1. Tvangsbegrebet omdefineres således at tvang forstås som enhver foranstaltning, hvor der ikke foreligger et informeret samtykke. - Konsekvensen heraf vil blive øget tvang. Vi har indtil nu opfattet tvang således at det var i situationer hvor patienterne ikke gjorde modstand mod en foranstaltning.

2. Der kommer pligt til at følge patienter efter udskrivning fra afdeling i de tilfælde, hvor det befrygtes at patienterne vil stoppe med behandlingen. - Dette er et gode, tidligere har der været en stor gruppe, i daglig tale svingdørspatienterne, der har været på evig rejse mellem indlæggelse og udskrivning, idet de stopper med behandlingen umiddelbart efter udskrivning, for efterfølgende at få tilbagefald.

3. Personlig skærmning, i daglig tale fast vagt skal obligatorisk ordineret af en læge.

4. Patienter, der ikke er i stand til at varetage personlig hygiejne, kan få denne hygiejne udført efter skøn, hvis dette er nødvendigt af hensyn til medpatienter eller personale. – Det var på tide.

5. Ved mistanke om indsmugling af våben narkotika etc. Kan der foretages kropsvisitation og undersøgelse af sengestuen. – Det var på tide.

6. En tvangsfiksering skal revurderes med hyppige mellemrum, mindst 4 gange i døgnet. Ved fiksering ud over 48 timer, skal patienten tilses af en uvildig speciallæge i psykiatri. - Nydelig intention men det bliver svært at orkestrere.

7. Ved enhver form for tvang skal der tilskikkes en patientrådgiver.


Loven træder i kraft fra nytår.











Venlig hilsen


Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych




Kommentarer, kritik, ros og forslag til: E-mail: erik@netpsych.dk

NB tjek altid: Netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.


Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.






«« Tilbage