NetPsych nyhedsbrev d. 27-11-2006

Email icon Emne: Uge 48

Uge 48

Nyhedsbrev Netpsych nr. 48 årgang. 4 dato: 27-11-2006










Nyhedsbrev uge 48




Så skete det igen. Atter en sygdom i det psykiatriske er identificeret som forårsaget af en mutation i et genom. Det drejer sig om autisme, der er en alvorlig børnepsykiatrisk lidelse. Det defekte gen er identificeret som MET-genet. Dette gen koder for MET-receptor-tyrosinkinase og er beliggende på kromosom nr. 7. Genets protein i involveret i flere processer, blandt andet immunforsvaret og gastrointestinale regeneration. Genets tilstedeværelse er obligatorisk hos autisme, men ikke diagnostisk, idet 47 % af befolkningen har variationen. Der er spekulativt muligt at der også her kræves en toxoplasmose infektion eller anden udløsende infektion før fænotypen træder frem.

Dansk Psykiatrisk Selskab udskrev en ”konkurrence” om hvad vi ville rådgive en yngre kollega, der vil være psykiater. Mit bud var følgende:

Kære kollega, du betroede mig ved vores sidste samtale at du gene vil være psykiater. Min umiddelbare reaktion er: Velkommen i klubben. Som psykiater vil du blive specialist i det eneste organ der adskiller os fra dyrene – hjernen. Du vil finde, at psykiatrien er det mest spændende speciale af alle. Af obskure grunde er der mange, der har forbehold for de psykiatriske sygdomme, ligesom mange kolleger under deres studentertid har siddet fast vagt ved bæltefikserede patienter og der fået reservation for vores behandlingsmuligheder. De har naturligvis kun set de mørkeste sider af psykiatrien, der er ingen af os der synes det er sjovt at tvinge vore patienter til en behandling eller at binde og baste dem, men fra tid til anden er psykoserne svært behandlelige og det er nødvendig i en kort periode med tvangsbehandling eller fiksering. Vi bruger det dog kun i mindst mulig omfang, da det er et dårligt udgangspunkt for det fremtidige samarbejde. Det sker da også tit at patienterne eller endnu oftere deres familie efterfølgende takker os for en tvang. Du behøver ikke frygte at dit speciale er snævert, du bliver i stand til at skelne mellem en bred vifte af somatiske sygdomme der snublende nær minder om psykiatriske sygdomme, ligesom du skal kunne udrede for metaboliske syndrom, monitorere flere mediciners serumniveau og kontrollere EKG mæssige variationer.

Selv om der til alle tider har været sindssygdomme er behandlingen endnu ikke optimal. Der er mange og spændende felter der blot venter på at blive udforsket. Vi har kun haft medicin til behandling i under 100 år og først de sidste 10 til 15 år medicin med et acceptabelt forhold mellem effekt og bivirkning. Der forgår udvikling af endnu bedre medicin. Den teknologiske udvikling vil også bevirke, at du i din karriere på et tidspunkt ud fra dine patienter genetiske sammensætning kan skræddersy behandling med optimal virkning og minimale bivirkninger.

Du vil kunne fungere i mange sammenhænge. Hvis det er ungdommen, der har din interesse, er der stor mangel på børne- unge psykiatere. Fatter du interesse for de lettere nervøse tilstande, er en stilling som praktiserende psykiater vejen for dig. I de fleste afdelinger er der nu en sub specialisering, der lokker med affektive afsnit, geronto afsnit, psykoseteams, retspsykiatri, distriktspsykiatri, daghospital, misbrug og afsnit for forstyrrede personligheder. Mulighederne er mange og din arbejdsindsats er velkommen.

Du vil fra tid til anden møde patienter der er flove over at have en psykisk lidelse. Det har altid været en gåde for mig, for sygdomme i hjernen, der som jeg tidligere sagde, er det eneste der adskiller os fra dyrene, må da være de mest spændende og interessante. Jeg plejer gerne at få patienterne til at reflektere over forskellen på en brækket arm og en brækket sjæl og forklarer, at der ikke er nogen som helst forskel, det er blot to forskellige måder at være syg på, der begge er fuldt acceptable. Nogle patienter er kede af at tage medicinsk behandling, og her bruger jeg gerne en sammenligning mellem psykiatri og diabetes. Ved diabetes mangler man insulin, mens en psykose er en kemisk ubalance i hjernen, der kan afhjælpes med medicin. Internmedicinerne kan ikke kurere nogle af deres diabetikere (endnu), mens du kan regulært helbrede 70 – 80 procent af de svært depressive patienter.

Som psykiater vil du kunne komme til at gøre en forskel for de udsatte, de stigmatiserede, de marginaliserede, de misbrugende, ja dine syge patienter. Det glæder mig personligt, at du har format til at tage udfordringen op. Velkommen i klubben.










Venlig hilsen


Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych




Kommentarer, kritik, ros og forslag til: E-mail: erik@netpsych.dk

NB tjek altid: Netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.


Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.






«« Tilbage