NetPsych nyhedsbrev d. 11-12-2006

Email icon Emne: München

München

Nyhedsbrev Netpsych nr. 50 årgang. 6 dato: 11-12-2006








München




Jeg var i sidste uge til kongres i München. Lundbeck inviterede, så det var atter med tog til København efterfulgt af godt 1½ time på økonomiklasse i flyet og taxa til hotellet. Vi besøgte først det lokale universitets psykiatriske lokalitet, og der var store historiske vingesus. Både Alzheimer og Kraepelin residerede der for ca. 100 år siden. Jeg sad ved det samme konferencebord, hvor de gamle adskilte dementia preacox (skizofreni) fra de affektive lidelser, og hvor Alzheimer først beskrev den sygdom, der siden skulle bære hans navn. Vi beså de terapeutiske muligheder der eksisterede i de dage, det var enorme badekar, hvor de sindslidende kunne ordineres skoldhede bade, det var eneste terapeutiske mulighed til beroligelse. Vi er siden da kommet noget videre. Til min forbløffelse er der ikke enestuer i Tyskland, alle indlagte sover på 2- eller 5 sengs stuer. De har ikke udskilt epilepsi fra psykiatrien (?) ligesom de har specialklinikker for ticks behandling. Aftenen sluttede med en god middag og en kop vin på en lokal restaurant. Lidt paradoks: de kommer brus i æblejuicen, og hotellet havde Arne Jacobsen armaturer på toiletterne.

Müller holdt foredrag om Kraepelin og Alzheimers historiske betydning for opfattelse af skizofreni. Han kunne også berette at de samme psykiatere havde været i Rusland efter Lenin blev syg for at behandle ham, men de havde holdt kortene meget tæt ind til kroppen angående omfanget og naturen af hans sygdom.

Jørn Arn er ansat i Lundbeck og holdte en forelæsning om de mange forskellige farmakologiske muligheder der nu om dage er til anvendelse ved skizofreni, og kunne vise at Lundbecks eget præparat Serdolect har en fordelagtig bivirkningsprofil og muligvis bedrer de kognitive egenskaber. Svindet af de kognitive egenskaber er ellers et stort problem ved skizofreni. De omfatter reduktion i arbejdshukommelsen, eksekutivfunktionen og opmærksomhed. Den kognitive reduktion er en del af sygdommen og ikke et resultat deraf.

Hugdahl fra Bergen berettede om de forskellige testbatterier til validitering af de kognitive egenskaber. Der er intet perfekt testbatteri og det nyudviklede amerikanske MATRICS anså han som behæftet med store fejl. Alle testene er uden undtagelse udvikler efter 2.de verdenskrig til bestemmelse af alvorlige hjernelæsioner. Han advokerede i stedet for funktionel MRI scanning hvor patienterne bliver skannet mens de løser opgaver som den bedste metode til at vurdere de kognitive egenskaber, og kunne vise imponerende billeder af blodgennemstrømninger i ”normale” hjerne op mod de skizofrene hjernen. Han kunne specielt vise svækket aktivitet i den præ frontale gyrus, det har jeg set flere andre bekræfte.

Gallhofer fra Sverige foredrog om mulige kognitive forbedringer under skizofreni, og han anså (ikke uventet) hans eget testbatteri APT fra Lunds universitet for overlegent i forhold til de andre.

Sidste foredrag var Llorca fra Frankrig, der havde lavet en nydelig undersøgelse af serdolect mod det traditionelle haloperidol. Han kunne vise, at de kognitive egenskaber bedres, at der er mindre bivirkninger (haloperidol er meget slem til at give bivirkninger) og at den optimale dosis serdolect ligger på 16mg om døgnet.

Det var myldretid på vej tilbage til lufthavnen, men vejret smukt for årstiden. Jeg gik op i flyet. Vi lettede retur i skumringen og nød de smukke farver i solnedgangen, inden jeg løste et par Sudoku diabolske opgaver på vejen hjem.












Venlig hilsen


Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych




Kommentarer, kritik, ros og forslag til: E-mail: erik@netpsych.dk

NB tjek altid: Netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.


Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.






«« Tilbage