Netpsychs nyhedsbrev d. 16042007

Email icon Emne: Berlin

Berlin

Berlin lidt fagligt og lidt blog




Weekenden blev tilbragt i Berlin, idet medicinalvarefirmaet Lundbeck havde inviteret til kongres. Firmaet havde ligeledes hyret en række internationale anerkendte forskere til at stå for de faglige indlæg, og jeg blev positivt overrasket. Det var tydeligt, hvem der betalte gildet, men foredragene var ikke synligt berørt deraf. Den første formiddag fokuserede man på depressive lidelser, næppe nogen tilfældighed. Depression er den hyppigste sindslidelse og Lundbeck har et af markedets bedste præparater til behandling af depression.

Nemendorf fra USA lagde derfor ud med flere randomiserede undersøgelser, der viste, at Cipralex noget paradokst virker bedre, jo sværere syg patienten er. Jeg har nok været lidt for meget til kongres på det sidste, jeg syntes ikke, han ellers bragte noget nyt. Efterfølgende omtalte Hollander fra USA De forskellige typer personlighedsforstyrrelse med hovedvægt på OCD. OCD er faktisk nr. 10 på FN’s liste over de værste sygdomme, mens depression suverænt indtaget førstepladsen. Gorwood fra Frankrig kunne dokumentere at de nye midler mod depression er de gammeldags tricykliske midler overlegne, både på bivirknings og effektens side. Han havde ligeledes målt størrelsen af hipocampus (reptilhjernen) under depression og kunne vise, at den svinder i vævsmængde svarende til varigheden af behandlet depression. Jeg har nu set disse hjerneforandringer dokumenteret ved flere forskellige lidelser, men jeg har personligt lidt svært ved at se det logiske i at netop hipocampus, der er hjernens udviklingsmæssige ældste komponent skulle have en væsentlig rolle heri. Over middag var der sessioner med fokus på skizofreni og de forandringer der optræder her. Skizofrene har mange alvorlige helbredsmæssige problemer, ligesom deres egen sygdom er invaliderende og vanskelig at behandle. De har forøget risiko for overvægt, hjertesygdom, misbrug og deres livslængde er 10 til 20 år kortere end os andre. Jeg fik en sludder med en af foredragsholderne og stillede det logiske spørgsmål: ”Hvad er det der gør at de skizofrene ikke er blevet udryddet af evolutionen? De kan ikke strukturere deres liv, de er forpinte, får hjertesygdomme og hyperkolesterolæmi og er i bund og grund ikke i stand til at klare sig selv” Han blev mig svar skyldig, men gav mig ret i, at de skizofrene må have nogle beskyttelsesmekanismer der matcher deres deficits, ellers ville de være væk. Nå jeg kigger lidt i litteraturen på netop dette område, og vender nok tilbage med min personlige teori om et nyhedsbrev eller to.

Det var et strålende vejr, så jeg snød med det sidste foredrag på førstedagen og benyttede lejligheden til at gå en tur i solskinnet sammen med et par kolleger. Vi drev ned ad Unter den Linden, og fik en kop af den lokale øl i nærheden af Brandenburger Tor. Efterfølgende så vi det nye monument for de døde under nazitiden. Det består af 2.711 unikke stenblokke, der er opstillet i lange rækker. Blokkene er ensfarvede mørkegrå. De har alle samme grundmål, men varierer i højde og hældning og man kan bruge timer med at gå og undre sig, det var rent faktisk en ret stor oplevelse. Om aftenen stod den på en bid brød og en kop øl.

2.de dagen fokuserede på Alzheimers sygdom. Det er også en meget kostbar og ubønhørlig fremadskridende sygdom med flere varianter.
Wilkinson fra England kunne vise at sygdommen smitter kraftigt af på familien. Ved en spørge undersøgelse opgav 95 % af de pårørende, at deres liv var radikalt ændret efter familiemedlemmet var blevet dement. 50 % brugte mere end 10 timer dagligt på personlig pleje, og specielt er natteroderiet invaliderende i de sene faser af sygdommen. Tænk lige engang over det mere end 10 timers pleje til et familiemedlem om dagen, det er ikke specielt sjovt.
Burns, ligeledes fra England, snakkede om årsagen og behandling. Han viste at der er flere forskelige faktorer, der befordrer sygdommen. For det første er der (som ved de fleste sygdomme) klare genetiske træk og neurokemiske faktorer, men også den grundlæggende personlighed og ens respons på stress har betydning. Slutteligt betyder de sociale forhold med pårørende om hvor alvorlig sygdommen bliver. Der er såvel alternativ som medicinsk behandling. Lidt overraskende for en stringent biologisk orienteret psykiater som jeg, er det vist i kontrollerede undersøgelse, at aromaterapi har en gunstig effekt, det er vist ved både aromaterapi med lavendel som med citronmelisse. Den medicinske behandling består af de såkaldte kolinesterase hæmmere eller memantin, som Lundbeck tilfældigvis selv fabrikerer. Det er ikke muligt at kurere Alzheimers demens, men tilstanden kan forbigående bedres og funktionsnedsættelsen udskydes. Det var totalt uafhængige foredragsholdere, men de havde alle den holdning, at memantin er neurobeskytende, altså beskytter hjernevæv mod aldersforandringer.

Slut på denne tur, ja det vil sige, jeg tog en spadseretur med Per og Charlotte og vi forvildede os ind i et veritabelt kolonihave område. Der var Havenisser og omhyggeligt indhegnede haver med låste døre og sirlige planter. Da vi efterfølgende lettede fra Tegel lufthavnen, kunne jeg se at det var meget almindeligt i Berlin. Jeg sidder lige nu og venter på at bussen skal komme, så jeg kan komme hjem til familien. Vi er fremme midt på aftenen, så dette nyhedsbrev blev skrevet i en lobby i Berlin. Tak for turen til Lundbeck, og speciel tak til Susanne der altid er frisk, sød og rar at være på tur med. Jeg fik en glimrende Tuborg øl i flyet hjem, mens jeg kvalte et par diabolske sudoku opgaver, dem er jeg nok blevet afhængig af.



«« Tilbage