NetPsych nyhedsbrev d. 09-12-02

Email icon Emne: Autisme og vaccination

Autisme og vaccination

Nyhedsbrev Netpsych nr.45 årgang. 2 dato: 09-12-02







MFR-vaccine og autisme



Siden fremkomsten af enkeltrapporter om udvikling af autisme i forbindelse med vaccination med den såkaldte MFR-vaccine, har mange forældre været bekymrede for at lade deres børn vaccinere.

Autisme er en alvorlig sindslidelse hos børn, der gerne viser sig i det andet eller tredje leveår. Autister undgår øjenkontakt med andre, klarer sig tilsyneladende uden trøst, omsorg og kærlighed, og har vanskeligheder ved almindelig social omgang i form af venskaber, overholdelse af aftaler eller opretholdelse af sociale normer. Autister er meget afhængige af en struktureret hverdag med meget faste rutiner, og opbygger ofte ritualer i form af evindelige gentagelser af ord og bevægelser. I Vesteuropa er der ca. 6 promille af børnene før puberteten, der udvikler autisme

Det er klart, at et vaccinationsprogram mod smitsomme sygdomme skal have en meget bred opbakning for at være effektivt. MFR-vaccinen beskytter samtidig mod Mæslinger, Fåresyge og Røde Hunde ( Rubella), og rationalet for indførelsen af dette vaccinationsprogram var ganske enkelt at alle tre sygdomme er så smitsomme, at stort set 100% af befolkningen ville få den i barndommen, sygdommene blev da også betegnet som børnesygdomme. Der var tre hovedårsager til indførelse af vaccinationsprogrammet.

1. Hver sygdom kostede hvert barn mindst en uges sygdom og sengeleje, dette alene inden hvad eventuelle medfølgende komplikationer kunne bidrage med.

2. Bortset fra de pinsler det kunne give børnene, ville det medføre, at mange forældre måtte tage ekstra fri fra arbejde for at passe deres børn.

3. Alene komplikationerne til mæslingesygdommen ville pr år bevirke at 2.000 - 3.000 børn ville få en komplicerende lungebetændelse og 25 børn om året ville få livsfarlig hjernebetændelse.

I 1990 blev der rejst spørgsmål om MFR-vaccinen kunne give autisme på baggrund af sammenfald mellem maveproblemer og autisme hos 12 børn hvoraf de 8 var vaccineret med MFR-vaccine. Sagen bredte sig på trods af denne yderst spinkle formodning, og det har nu medført en omhyggelig gennemgang af de Danske registre med en gennemgang af ikke mindre end. 537.303 børn i perioden 1991 - 1998, den gennemsnitlige vaccinationsfrekvens var 82 %. Data mellem udvikling af autisme hos vaccinerede og ikke vaccinerede blev testet mod hinanden og konklusionen var, at hyppigheden i begge grupper var ganske ens. MFR-vaccine udvikler således ikke autisme.

Undersøgelse er offentliggjort på engelsk i tidsskriftet: New England Journal of Medicine. September 2002.




Venlig hilsen


Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych.




Kommentarer, kritik, ros og forslag til: E-mail: erik@netpsych.dk

NB tjek altid: Netpsych for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.


Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.






«« Tilbage