NetPsych nyhedsbrev d. 14-05-2007

Email icon Emne: Epilepsi

Epilepsi

Nyhedsbrev Netpsych nr. 20 årgang. 7 dato: 14-05-2007










Epilepsi




Jeg blev for alt for mange måneder siden spurgt at en af mine gode venner om den akutte behandling af et epileptisk anfald, og lovede lidt letsindigt, at det skulle jeg nok skrive et nyhedsbrev om. Der er gået temmelig lang tid til jag havde mulighed for dette, men det er hermed gjort.

Epilepsi er en neurologisk lidelse, hvor der er problemer med synkroniseringen af de elektriske impulser i hjernen. Ca. ½ % af befolkningen har epilepsi, og sygdommen er i flere kulturer betragtet som en hellig sygdom, og flere af historiens store skikkelser har lidt af epilepsi.

Ved et epileptisk anfald mister man bevidstheden og der kommer kramper i alle muskler. Dette bevirker at vejrtrækningen delvist lammes og ved et længere anfald kan der komme cyanose grundet lavt iltindhold i blodet. Det er ligeledes almindeligt at lukkemusklerne slappes, så det kommer vandafgang og evt. også fækalieafgang.

Behandlingen er ganske enkelt, hvis man er læge giver man blot patienten en indsprøjtning med et beroligende medicin, der også virker krampestilende. Almindelige mennesker kan kun glæde sig over, at anfaldet, selv om det kan se voldsomt ud, snart vil stoppe. Prøv endelig ikke at stikke en pind i munden for at hindre tungebid, det eneste man opnår et at knække tænderne. Bliv ved vedkommende, sørg for at han ikke slår sig mens han har sine kramper og vær til stede, når han våger op igen. Han vil ofte være fortumlet og konfus i et stykke tid, men vil så få søvntrang og sove i en times tid.

Førstegangs anfald bør tilses af den lokale neurologiske afdeling, idet man skal udredes for hvilken type epilepsi man har og gerne få forebyggende behandling.










Venlig hilsen


Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych




Kommentarer, kritik, ros og forslag til: E-mail: erik@netpsych.dk

NB tjek altid: Netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.


Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.






«« Tilbage