Netpsychs nyhedsbrev

Email icon Emne: NADA

NADA

NADA




Nada er et spansk udtryk for ingenting, det er også en behandling for abstinenser. NADA i den sammenhæng betyder ”National Acupunkture Detoxification Association” (det nationale selskab for afgiftning ved hjælp af akupunktur) og er udviklet på Lincoln Recovery Center, New York, hvor denne metode er anvendt til behandling af narkomaner i over 20 år.

NADA princippet har bredt sig som en steppebrand i diverse afdelinger for misbrugsbehandling, men desværre savnes der dokumentation. Jeg kan her henvise til et spørgsmål fremsat i folketinget for flere år siden:
Indenrigs- og Sundhedsministerens besvarelse af spørgsmål nr. 1, 2 og 3 (alm. del – bilag 7), som Tilsynet i henhold til Grundlovens § 71 har stillet den 2. oktober 2002.
Spørgsmål 1:
"Ministeren bedes kommentere vedlagte artikel "Brug af akupunktur efter NADA metoden i psykiatrien". Ministeren bedes herunder redegøre for, om det er korrekt, at brugen af akupunkturbehandling på almenpsykiatrisk- og Sikringsafdelingen på Amtssygehuset ved Nykøbing Sjælland er næsten stoppet. Ministeren bedes endvidere redegøre for mulige besparelser på medicinudgifter i forbindelse med brug en af akupunkturbehandling på psykiatriske afdelinger."

Svar:
Jeg har til brug for min besvarelse anmodet Vestsjællands Amt og Sundhedsstyrelsen om en udtalelse.
Vestsjællands Amt udtaler:
"Indledningsvis skal det bemærkes, at amtet ikke har kommentarer til artiklens beskrivelser om anvendelse af NADA i forbindelse med behandling af misbrug.
Ultimo 2001 besluttede Centerledelsen i samråd med afdelingsledelserne, at anvendelsen af NADA fremover skulle baseres på, at der var evidens for virkningen for personer med psykiske lidelser.
Det blev besluttet, at patienter, der hidtil var blevet behandlet med NADA fortsat kunne få den behandling. Imidlertid vil behandlingen ikke blive givet til nye patienter.
Den ene patient, Kaldan henviser til i sin artikel, fik NADA-behandling imod amfetaminabstinenser, og har fortsat haft mulighed for at få behandlingen gennem det seneste år, men han har ikke haft behovet. På længere sigt er det ikke indtrykket, at NADA-behandlingen har hjulpet patienten.
Der er ikke større besparelser forbundet med anvendelsen af NADA, idet beroligende medicin er meget billig. Vi kan således ikke angive et konkret beløb.
Imidlertid anser Vestsjællands Amt opgaven om at frembringe evidens for, hvorvidt NADA har en gunstig virkning på symptomer, som karakteriseres ved angst, eller om der er tale om effekt, der følger af den omsorg, der gives i forbindelse med behandlingen, som vigtig".
Vestsjællands Amt indgår altså i et forsøgsprojekt, hvor en gruppe får NADA behandling, mens en kontrolgruppe ganske vist får sat nåle i øret, men på steder hvor der ikke er effekt. På den måde kan det påvises, om det er NADA-behandlingen, der har effekt, eller om det er den ro og omsorg, der er forbundet med behandlingen.
Derudover vil jeg gerne påpege, at jeg generelt mener, at forskning, herunder forskning i alternative behandlingsformer er en nødvendighed. Derfor hilser jeg forsøgsprojektet i Vestsjællands Amt velkommen.
Sundhedsstyrelsen udtaler:
"Akupunktur anvendes over hele verden til behandling af en lang række sygdomme og tilstande, og der foreligger talrige undersøgelser om effekten af akupunktur på et stort antal indikationer.
Der kan påvises den mest overbevisende effekt ved anvendelse af akupunktur, når det drejer sig om forskellige smertetilstande, men effekten ved andre tilstande, som f.eks. afhængighedstilstande, rygning og rehabilitering efter apopleksi er mindre substantiel.
Forskning vedrørende effekt af akupunktur som psykiatrisk behandling er sparsom og ofte af utilstrækkelig kvalitet, således at der ikke er holdepunkter for at anbefale denne behandling som anvendt standardbehandling.
I to nyligt publicerede undersøgelser har man ikke kunnet påvise nogen effekt udover placeboniveauet ved behandling af henholdsvis alkohol- og kokainafhængighed.
Der foreligger således ikke kontrollerede undersøgelser, der påviser en effekt af akupunktur efter NADA-metoden, og man har i relativ store kontrollerede forsøg ikke kunnet påvise en effekt af metoden.
Det fremgår af den vedlagte artikel, at der på Amtssygehuset ved Nykøbing Sjælland, på almenpsykiatrisk- og Sikringsafdelingen er anvendt øreakupunktur efter en standardiseringsmetode med 5 akupunkturpunkter (NADA-metoden) ved behandling af abstinenssymptomer. Dette er anvendt enten isoleret eller i kombination med andre metoder.
Sundhedsstyrelsen har ikke viden om, i hvilket omfang denne behandling er anvendt på de nævnte afdelinger, og styrelsen har ikke mulighed for at vurdere eventuelle besparelser på medicinudgifter i forbindelse med akupunkturbehandling."
Jeg kan henholde mig til Sundhedsstyrelsens udtalelse.
Spørgsmål 2:
"Er der planer om at udarbejde en vejledning for brug af akupunkturbehandling på de psykiatriske afdelinger."
Svar:
Jeg har til brug for min besvarelse anmodet Sundhedsstyrelsen om en udtalelse, som jeg kan henholde mig til:
"På baggrund af, at store kontrollerede undersøgelser ikke har kunnet påvise en effekt af denne metode, finder Sundhedsstyrelsen ikke anledning til at udarbejde en vejledning for de psykiatriske afdelinger."

Det lader sørme til, at NADA behandling er nada.
Morale: dokumenter, anvend dobbelt kontrollerede undersøgelser, visualiser, ud med overtro, lallesnak og alternativ medicin. Vær realistisk og anvend kun evidens baseret behandling hvis du vil fremtræde pålidelig overfor dine patienter.



«« Tilbage