NetPsych nyhedsbrev d. 02-07-2007

Email icon Emne: Bijob

Bijob

Nyhedsbrev Netpsych nr. 27 årgang. 7 dato: 02-07-2007









Lægers Bi-jobberi



Der kommer med regelmæssige mellemrum forargede artikler og udsendelser om lægers hang til bijob. Det er ganske sandt at vi speciallæger er nogenlunde godt lønnet, en månedsløn for en fuldtids speciallæge ligger på mellem 45 og 70 kilokroner alt efter charge, geografisk placering og ansvarsområde. Det er i den sammenhæng bemærkelsesværdigt at lønnen er mindst på de velrenommerede store hospitalsafdelinger, de her så godt er ry al vi ”nøjes” med den normerede hyre og ikke stiller ekstra lønkrav. De tungeste lønchecks ses således i yderområderne i landet.

En speciallæges arbejdsdag ligner ikke mange andres idet vi stort set alle har en eller anden form for vagtberedskab, i fremtiden med de store akutsygehuse, er det ligefrem planlagt at vi speciallæger skal være i tilstedeværelses vagt, hvilket vil sige at arbejdsugen på 37 timer er slut med en døgnvagt og to almindelige arbejdsdage. De resterende 4 dage kan så bruges til forskning, kondiløb, at blogge på nettet, eller som jeg og mange andre at afhjælpe lægemangelen med at tage et ekstra nap enten på min afdeling eller i en anden funktion. Jeg betjener personligt den lægelige service på 3 af kriminalforsorgens fængsler og arresthuse og er rigtig glad for den faglige udfordring og den ekstra mønt det giver mig.

Der er 2 hovedargumenter mod bijobberi det første er lønnen, der angives at være særlig god til læger. Det er jeg nu ikke helt enig i, hyren er OK men der er rigtig mange med kortere uddannelser og mindre ansvar, der til enhver tid kan matche den. Det andet argument er, at man ikke er så motiveret til at presse en ekstra operation igennem programmet, når man har en aftale på et privat hospital efter fyraften. Det er nogle år siden jeg arbejdede på en operationsgang men en hurtig snak med kollegerne der afslører, at det til alle tider har været anæstesien og operationssygeplejerskerne i forening der styrede afviklingen af operationsprogrammet, og kirurgi bliver ikke bedre ved at forcere tempoet.

Vi lever nu alligevel i Jantelovens hjemland, og der er i mange en god indgroet misundelse mod os læger, det kan være som misundelse over hyren, over de fejl vi begår, eller den autoritet der følger med, så det er da muligt at der centralt vil komme et forbud mod bijobs. Her vil jeg lige pege på et par ting, der således ikke i fremtiden kan fungere i Danmark idet følgende institutioner er narkotisk afhængige af en speciallæges tilstedeværelse i en time eller flere uden det kan udløse en fuldtidsstilling, det drejer sig om:

Sundhedsstyrelsen, Retslægerådet, Fængslerne, Arresthusene, Plejehjemmene, Hospice, De sikre institutioner, Pensionerne under Direktoratet for Kriminalforsorgen, Militæret, Falck, alle bofællesskaber for psykisk syge, Etisk Råd, Kommunerne, Medicinalvareindustrien, Alkoholambulatorierne og behandlingsstederne mod narkotika. Der vil heller ikke mere kunne afholdes boksestævner eller anden kampsport og det er slut med motorløb. Slutteligt vil det ikke være muligt at afholde lægefaglige kongresser, ligesom den obligatoriske lægelige undervisning på sygeplejeskestudiet, hos jordemødrene fysioterapeuterne, ergoterapeuterne og de kommende læger må stoppe. Det bliver heller ikke muligt at uddanne de kommende læger.

Jeg tror, at det er nødvendigt at påskønne at nogle af os gerne vil tage en ekstra udfordring og også gerne vil have, der følger en mønt med.

Dette er sidste nyhedsbrev på denne side af sommerferien næste nyhedsbrev bliver om en tre ugers tid og kommer nok til at være en blog fra Sydfrankrig. God sommer :-)











Venlig hilsen


Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych




Kommentarer, kritik, ros og forslag til: E-mail: erik@netpsych.dk

NB tjek altid: Netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.


Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.






«« Tilbage