NetPsych nyhedsbrev d. 08-10-2007

Email icon Emne: Uge 41

Uge 41

Nyhedsbrev Netpsych nr. 42 årgang. 7 dato: 08-10-2007










uge 41 2007




Jeg er desværre lidt uinspireret til ugens nyhedsbrev. Jeg har oplevet meget, men er på den anden side i den situation at det er svært at omsætte oplevelserne i et brugeligt nyhedsbrev. Jeg har ganske enkelt mødt ”muren” for hvad jeg kan overkomme. Jeg har en travl hverdag på den intensive psykiatriske afdeling. ( Den hed tidligere blot den lukkede afdeling, men det er vist nok ikke længere politisk korrekt) og jeg har ganske enkelt ikke haft overskud til at formulere et ordentligt nyhedsbrev. Der er ellers emner nok, eksempelvis efterlod CATIE undersøgelsen os med en lang række modspørgsmål, og nu er der endeligt kommet svar på disse med CAFE undersøgelser, der elegant viste at alle antipsykotiske lægemidler stort et har ens effekt og at, hvad der er vigtigst, man skal vente op til fulde 6 måneder inden den optimale effekt indtræder. Jeg vil senere referere denne undersøgelse, men foran mig ligger ECNP kongres i Wien i uge 42 (ECNP er forkortelsen for European Congres of Neuro Psychiatriy – eller på dansk: europæiske kongres for neuro psykiatri), og det bliver sandsynligvis højere prioriteret.

CAFE studiet er dog ganske vigtigt og jeg vil huske det til senere publicering.

Endvidere er der et nyt præparat mod psykose på trapperne, det er paloperidol, der egentligt er det velkendte risperdal’s nedbrydningsprodukt, men nu bliver markedsført som det nyeste. Jeg er nok en smule forbeholden. Vi kender risperdal som et ganske glimrende middel mod psykose og specielt skizofreni, og der har været gammel viden, at det først skulle nedbrydes til paloperidol, før den egentlige virkning kom til udfoldelse. Rationalet med at markedsføre det som paloperidol er således tostrenget: man undgår de mennesker der ikke kan nedbryde risperdal til paloperidol og man får patentet forlænget med 10 år. Med de voldsomme omkostninger til udvikling af lægemidler er strategien ganske forståelig.

Blog-delen af nyhedsbrevet? Ikke det store. Jeg havde besøg af Birgitte fra AstraZeneca i den forløbne uge og jeg gassede hende ubarmhjertigt, undskyld for det Birgitte, men det lå lige til højrebenet. Med mine egne mange børn i hukommelsen, var det rart at kunne tage vare om plejebarn, der har en mor, med tydelige svage ressourcer. Det er rart og samtidigt lidt spooky at være eneste positive mandsrolle i hendes liv. Hun fylder et år om en uge og denne blog del er den første mindelse om dig i den virtuelle verden. Jeg lukker ned, tager en løbetur på de efterhånden 30 minutter langs stierne i den røvborgelige forstad og lader mig vederkvæge med en enkelt kølig pilsner bagefter.

Næste nyhedsbrev kommer i uge 43 efter ECNP i Wien.










Venlig hilsen


Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych




Kommentarer, kritik, ros og forslag til: E-mail: erik@netpsych.dk

NB tjek altid: Netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.


Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.






«« Tilbage