NetPsych nyhedsbrev d. 27-01-03

Email icon Emne: TIPS-projektet

TIPS-projektet

Nyhedsbrev Netpsych nr. 5 årgang. 3 dato: 27-01-03






TIPS projektet

TIPS projektet var et projekt i samarbejde mellem en Norsk og Dansk psykiatrisk afdeling. Projektet omhandlede tidlig opsporing og intervention af skizofreni. Baggrunden var den store periode, der gik mellem en patient udviklede skizofrene symptomer indtil vedkommende blev tilbudt en handling. Det er vist indenfor andre grene af lægevidenskaben, at sygdomme bliver mildere og nemmere at behandle, jo tidligere der gribes ind.

Teorien er, at psykosen kan reguleres hurtigere og at reduktion af varighed vil give bedre fremtidsudsigter.

Ulempen ved sen behandling:

Øget misbrug (selvbehandling )
Øget risiko for depression
Længere indlæggelse
Længere psykose varighed.
Dårligere social formåen.
Irreversible neurologiske skader.
Lang varighed af ubehandlet psykose giver øget tendens til tilbagefald.

Befolkningsgrundlaget for TIPS var samlet 320.000 i Oslo og Roskilde. Dette gav et teoretisk patientantal på i alt 300 ny debuterede skizofrene på de 4 år projektet løb. Praksis viste næsten 100% overensstemmelse hermed.

Inklusionskriterier var bopæl i området, alder mellem 18 og 65, aktiv psykose, og aktuelle psykotiske episode skulle være den første.

Patienterne blev behandlet med konventionelle mediciner mod skizofreni med tilbud om psykoterapi en gang pr uge over 2 år med mindst ½ times varighed. Slutteligt blev familierne tilbudt familieundervisning hver 2.de uge over 2 år.

For at opspore patienterne, blev der i Norge indrykket annoncer i dagspressen, der blev bragt indslag i TV og radio, og der omdeles brochurer vedr. psykoser til husstandende. Der blev holdt kurser og seminarer for skolelærerne og skolepsykologerne. Herefter blev der oprette opsøgende teams, der med kort varsel kunne tilbyde undersøgelse og behandling i den primære sektor. I Roskilde fortsatte man med vanlig niveau af opsøgende virksomhed.

På denne måde blev der opsporet 301 patienter. Gennemsnitsalderen var 26 år ( de Norske blev fanget 5 år tidligere). Der var ingen forskel i skolegang (målt på gennemførelse af studentereksamen ) eller ægteskabelig status. Der var flere end forventet med misbrug. Blandt de tidlige behandlede var psykosealvoren væsentlig mindre. En skala (GAF) der belyste den almindelige social integration var bedre hos tidligt opsporede.

Gennemsnitsvarigheden ved aktiv opsporing var en reduktion af ubehandlet psykose til 6 uger ved konventionel 16 uger.

Konklusion:
Det er muligt at reducere varigheden af den psykotiske episode ved hjælp af et program til opsporing af psykotiske.

Programmer med tidlig intervention bevirker, at patienterne nemmere kan samarbejde til behandling.







Venlig hilsen


Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych.




Kommentarer, kritik, ros og forslag til: E-mail: erik@netpsych.dk

NB tjek altid: Netpsych for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.


Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.






«« Tilbage