NetPsych nyhedsbrev d. 03-09-2007

Email icon Emne: Vimmerby

Vimmerby

Nyhedsbrev Netpsych nr. 36 årgang. 7 dato: 03-09-2007












Vimmerby



Jeg var sammen med mine yngste børn i Vimmerby Sverige i sidste uge, og troede egentlig bare, at det blev en oplevelse på børnenes præmisser. Vimmerby er hjembyen for Astrid Lindgren, der har skrevet et utal af børnebøger, og som blandt mange andre ting stiftede en forlystelsespark i sin hjemby. Der er 600km derop fra Jylland, og turen gennem det øde skovfyldte Småland var hurtig og let. Vi havde booket en ”stuge”, det er det svenske udtryk for sommerhus og blev noget overrasket over størrelsen og faciliteterne. Det var meget småt, og aldeles elektronik frit, for oplevelserne skulle leves i det fri. Vi var rimeligt heldige med vejret idet det var små skyet og knap 20 grader, så man hverken frøs eller blev våd. Vimmerby parken er lagt på et pænt stort areal og der var huse og optrin fra de forskellige miljøer som Astrid Lindgren så grundigt havde digtet og beskrevet. Det være sig Bullerby, Emil fra Lønneberg, Pippi Langstrømpe, Carlsson på taget, Rosendalen og mange flere. Geografisk er den placeret i den nordlige ende af Småland, hvilket bevirker et let køligere fastlandsklima, men samtidig efterlader en meget varieret vegetation, der var eksempelvis mange århundrede gamle egetræer. Hvert sted i parken var der en række skuespillere, der opførte forskellige sener fra fortællingerne. De var meget drevne og kunne ofte sætte fut i ungerne for at få dem til at arbejde med i skuespillet. Astrid Lindgren var nok samtidig en filosof, der gerne ville bevare fantasien og blandt mange citater jeg stødte på var følgende: Hver dag er en forunderlig gave , jeg er ganske enig, vi er her på dette kosmiske støvfnug i så uendelig kort tid, inden vi atter selv er støv og aldrig oplever mere. Vi har både ret og pligt til gode, sunde og stærke oplevelser hver eneste dag.


Vi besøgte hendes barndomshjem, der nu er indrettet som museum. Der var blandt andet tre opstillinger med højdepunkter fra hendes liv. Hun havde først selv valgt en opstilling, hvor hun symbolsk blev løftet af en gigantisk afrikaner. Hun var meget aktiv i børnefonden og stod bag mange donationer til børn i udviklingslandene, hvilket formentligt begrunder valget. Den næste hun havde valgt, var fra en vinterdag i fyrrene, hvor hun snublede på isen i Stockholm og var nødt til at holde sengen i en periode med en forstuvet fod. Hun skrev da Pippi Langstrømpe på stenografi, og med afsæt i indtægterne fra den bog kunne hun efterfølgende koncentrere sig om sit virke som forfatter. Sidste episode var fra toppen af en lade hvor hun var ved at lege sig ihjel, idet hun balancerede på de høje bjælker, der bar taget. Ved udgangen var der placeret en gigantisk trækasse mindst 5 x 5 x 5 meter, der tilsyneladende havde gjort turen rundt om i verden, den var skrammet og ramponeret med mange stempler fra forskellige toldstationer, og på toppen var der to hængelåse, der begge var ved at gå op. Der lød imponerende (elektroniske) brøl inde fra kassen og symbolikken udlagde jeg til, at både have ret og pligt til at leve sin fantasi, sin legelyst og glæde ud. Min yngste søn bemærkede tørt, at den drage nok snart slap ud.


Vi gjorde turen omkring Katthult, hvor Emil bedrev sine skarnsstreger i Astrids fantasi. De små kunne kende omgivelserne fra TV, og vi drog mættet med indtryk tilbage ad de øde svenske landeveje med de mange fart foto fælder tilbage til Danmark. Aftenen forinden indtog vi pizza og havde glemt forbuds Sverige. Da jeg ville købe en flaske vin, kunne det ikke lade sig gøre idet ”monopolet” var lukket, jeg blev i stedet tilbudt en ægte Pripps AB folkeøl med den svimlende alkoholstyrke på 0,8 % og den runde pris af 20 inflationsramte svenske kroner. Den dag i dag priser jeg mig lykkelig for at jeg havde været forudseende og smuglet en flaske chianti med derop. Sverige er stort med mange naturoplevelser, men de er sgu noget pernitne med vin og spirituosa.


Jeg samler på gode citater og bon mot’s og vil dvæle ved Einsteins citat ”fantasi er vigtigere end viden” op mod Astrids ” Hver dag er en forunderlig gave” begge har ret. Mon ikke jeg kan slutte dette lettere akavede nyhedsbrev af med et af mine personlige citater, naturligvis fra mig selv: ” lev ” )








Venlig hilsen


Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych




Kommentarer, kritik, ros og forslag til: E-mail: erik@netpsych.dk

NB tjek altid: Netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.


Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.






«« Tilbage