NetPsych nyhedsbrev d. 22-10-2007

Email icon Emne: ECNP 2007 - blog

ECNP 2007 - blog

Nyhedsbrev Netpsych nr. 43 årgang. 7 dato: 22-10-2007









ECNP 2007 - blog




Hermed mine personlige oplevelser fra ECNP 2007 (ECNP er den engelske forkortelse for Europæiske kongres for neuropsykiatri, og det er hardcore biologisk sygdomsopfattelse). I år var ECNP lagt i Wien, og der var første gang jeg havde lejlighed til at overnatte i denne smukke by. Optakten var lidt anstrengende idet jeg skulle rigtig tidligt af sted, helt præcist kl. 5.27 med tog fra Fredericia for at kunne nå tilslutningsflyet og være fremme først på eftermiddagen. Vejret var klart og køligt og først ved landingen kom der en periode med temmelig ubehagelig turbulens. Kaptajnen var dog en meget dygtig pilot, så vi landede sikkert og umærkeligt i Østrig.

Jeg fandt kuffert og tilslutningsbus og var fremme ved Hotel am Stephandsplatz inden det første symposium begyndte (symposium er den akademiske titel på et videnskabeligt møde, men ordet betyder egentligt et drikkelag). Der blev tid til en tur på hotellets løbemaskine inden aftensmaden og sengen kaldte for højt efter en drøj rejsedag.

Wien er en af de meget gamle byer i Europa og er efter jerntæppets fald blevet koblingen mellem det tidligere Østeuropa og Vesten. Det er en by i dynamisk vækst og alt er reguleret, friseret og ordenslagt. En meget pudsig oplevelse var turen med undergrundsbanen til kongrescenteret. Jeg er helt med på, at jeg skal et par etager ned i jorden for at komme på en metro. Men den kørte så hurtigt og vaklende, at det undgik min opmærksomhed, at vi ikke kom under Donau som forventet, men lige pludselig var en etage over jorden midt på Donauinsel (kunstig ø, anlagt midt i Donau). Det var en sjov en til opleveren.

Det er mig magtpåliggende at besøge Stephandsdom. Det er Wiens vartegn og domkirke. Den er bygget over ca. 800 år, og må betegnes som det fornemste gotiske bygningsværk i Østrig. Kirkeskibet er umådeligt stort over 100 meter lang bestående af tre kirkeskibe med smukke dekorationer, men det bedste var dog turen op i det 137 meter høje tårn. Det kostede 3 euro og var god motion til lårmusklerne med 443 trappetrin der i en snæver højrespiral bragte mig højere og højere. Et par steder overhalede jeg nogle forpustede turister men det var det hele værd med udsigten fra ”Turmkammer” Forinden havde jeg passeret verdens største kirkeklokke ”Die Pummerin” der vejer imponerende 21 tons og er støbt af tyrkens efterladte kanoner fra en krig engang omkring år 1.700. Jeg bemærkede, at kirkens tag er fremstillet af farvestrålende glaserede teglplader og ikke som nedefra antaget af malet skifer.

Jeg gik igennem de snævre gader og følte mig i en anden tidsalder. I ”Blutgasse” blev tempelridderne efter myten myrdet for 700 år siden.

Jeg var lige ved at blive bestjålet i metroen. Jeg har altid min pung i en knappet lomme, den er ganske tung, og lige pludselig mærkede jeg at den var væk. Den lå på gulvet, så jeg antager at dens vægt kom bag på lommetyven, der efterfølgende mistede den igen. Alt lå på sin plads, men jeg fik for en sikkerhedsskyld spærret min konto til dankortet. I samme metro spottede mit sikre øje tidligere på dagen en medicinsælger. De er meget lette at kende, med de får ikke at vide hvordan. Det viste sig at det var Lisette fra AstraZeneca, og vi fik en hyggelig sludder sammen på vej til kongressen. Jeg erfarede efterfølgende, at hun fyldte år under kongressen.

Man kan som psykiater ikke tage til Wien uden at besøge Berggasse 16. Det var her Freud drev sin neuroseklinik for borgerskabets frustrerede fruer, og der var her han opdagede og beskrev brugen af kokain. Den gamle lurendrejer var såmænd selv noget at en kokainmisbruger og hans tidlige arbejder omhandlede hvorledes man kurerer hysteri ved at pensle kokain på udvalgte steder i næseslimhinden. Nå han kom ud af sit misbrug og kom med en bemærkning eller flere til psykaitrien. Hans konsultationsværelse stod der, men der var naturligvis forbud mod at sætte sig i hans sofa eller på den stol han selv sat i under konsultationerne. Det vrimlede med psykiatere i huset.


På friaftenen, fri fra møder eller officielle middage søgte jeg et lokalt spisested. Jeg ville smage den ægte wienerschnitzel, der egentligt stammer fra Italien, men det er en helt anden historie. Den er uden den danske tilføjelse med kapers og ansjos og er ganske tyndt skåret svinekød, der bregineres, frituresteges og serveres uden sovs med citron og persillekartofler. Dertil en kop øl eller ”sturm” der er knap færdiggæret vin med uklar konsistens og et alkoholindhold på ca. 5 % Så fik smagsløgene deres udfordring på denne tur.
Efter 5 dages udfordrende foredrag gik turen atter mod hjemmet. Sidste dag med satellit symposium, bus transfer, fly, metro og DSB inden jeg sidst på aftenen var hjemme i Kolding. Tak til Lundbeck, der sponserede turen og speciel tak til Susanne, der endnu engang var en dygtig, kompetent og dejlig rejseleder. Næste uges nyhedsbrev bliver referat af de bedste foredrag fra ECNP 2007.











Venlig hilsen


Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych




Kommentarer, kritik, ros og forslag til: E-mail: erik@netpsych.dk

NB tjek altid: Netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.


Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.






«« Tilbage