NetPsych nyhedsbrev d. 29-10-2007

Email icon Emne: ECNP 2007 - fagligt

ECNP 2007 - fagligt

Nyhedsbrev Netpsych nr. 44 årgang 7 dato: 29-10-2007






ECNP 2007 - fagligt




ECNP er ved at være en rigtig stor oplevelse. Der var 20.de gang den blev afholdt og 2.de gang jeg var med. Der var rigtig mange gode foredrag, selv om flere var velkendte oplysninger og anbefalinger end egentlige banebrydende nyheder. Jeg refererer de bedste nedenfor og starter med et ikke evidens baseret foredrag.

Det var Loughran fra Enland der er leder af en organisation for det mentale helbred i London med navnet ”Rethink” det nok bedst kan oversættes til ”gentænk”, altså prøv at træde et par skridt tilbage og tænk over situationen endnu et par gange. Hun argumenterede for at se de sindslidende som hele mennesker og ikke kun fokusere på de spektakulære og voldsomme psykotiske symptomer og hun fortalte om det arbejde hun deltog i ud fra sin holistiske holdning. Hendes organisation gør et solidt arbejde i at undgå stigmatisering af klienterne. Hun rundede af med at berette, hvordan de bl.a. sørgede for at klienterne kommer regelmæssigt til læge for at imødegå de velkendte risikofaktorer i udvikling af metaboliske syndrom, iskæmisk hjertelidelse, stroke og forhøjet blodtryk.


Jimmi Nielsen fra Danmark foredrog om hvilke praktiske og teoretiske overvejelser der er ved at skifte fra et medikament mod psykose til et andet. Han var sponseret af Lundbeck og vægtede af den grund at fortælle om fordelene ved deres antipsykotiske middel serdolect. Det var nu ganske sobert, for serdolect har flere gode sider, hvor de vigtigste er: ingen negativ påvirkning af de kognitive egenskaber, ingen seksuelle forstyrrelser, ingen EPS (bevægeforstyrrelser) og ingen sløvhed. Intet er dog perfekt, der har været problemer med hjerterytmen hos nogle patienter, og præparatet var en overgang trukket ud af markedet indtil Lundbeck kunne vise, at det er et sikkert præparat, når blot man monitorerer EKG og specielt overledningshastigheden mellem for- og hjertekamrene med regelmæssige mellemrum.


Davidson fra Israel bredte sig rigtig meget i sit foredrag om forbedring af de kognitive egenskaber ligeledes ved behandling med serdolect. Han fik tiden til det, da en anden foredragsholder fik forfald grunde forsinket fly. Netop Israel er verdensmestre i kognitive funktioner. De ligger i konstant krig med de omringende arabiske lande og har til enhver tid behov for en effektiv krigsmaskine. Det er evident, at de er mindre hensigtsmæssigt, at en psykotisk person betjener sig af en F-16 eller anden livsfarlig maskine, så de tester A L L E mellem 16 og 17 år, og ser der nogle, der måske med tiden bliver psykotiske. De kan vise, at jo dårligere kognitive egenskaber, des større risiko for seere at udvikle skizofreni. Der er flere gener involveret med det velkendte COMT gen på det 22.de kromosoms lange arm i position q11 er sammen med neuregulin genet et af de hovedansvarlige. Han var meget positiv overfor serdolect, idet dette præparat har en gunstig profil overfor de kognitive egenskaber. Der var desværre en dårlig overensstemmelse mellem hans slides og de udleverede kopier.


Möller fra Tyskland underviste i betydningen af, at underopdele de forskellige former for depression. Dette for at kunne optimere behandlingsmulighederne. Eksempelvis virker de gammeldags tricykliske midler mod depression bedst hos de melankolske varianter. De har så den ulempe, at de nogle gange kan trigge en efterfølgende mani. Han viste de 5 kandidatgener til depression, jeg fik desværre kun fat i 5HT genet, Beta 3 og apolipoproteingenet. Ved metaanalyse kunne han vise, at kombination mellem benzodiazepin og enten TCA eller SSRI var den optimale behandling, men at der fortsat desværre er en ret betydelig restgruppe, der ganske enkelt ikke kan hjælpes ud af depressionen. Der er betydelig komorbiditet mellem angst og depression. Ud af en patientpopulation med begge lidelser har ca. 1/3 den rene vare af angst eller depression med den sidste 1/3 har begge lidelser. Slutteligt, som så mange gange tidligere er de bipolære underdiagnosticerede.


Per Beck Fra Danmark hviskede sig igennem sin præsentation om forstærkning af behandlingen mod behandlingsressistente depressioner. I hans opgørelse er ECT bedst fulgt af TCA, SSRI, samtaleterapi og placebo. Der er remmission efter 2 uger hos 75 % af patienterne, hvilket naturligvis efterlader hele 25 % med fortsatte problemer. Han advokerede for både ECT og magnetstimulation, hvilket var ganske nyt for mig og viste at patientundervisning i egen sygdom virker lige så fint som kognitiv samtaleterapi.


Rihmer fra Ungarn havde valgt en meget varm kartoffel idet han talte om selvmord hos depressive. Over 90 % af de fuldbyrdede selvmord har haft en dårligt behandlet psykisklidelse og af disse har omkring halvdelen lidt af depression 40 % var misbrugere og de sidste 10 % skizofrene. Blandt rigtig mange grunde til selvmord var cigaretrygere ganske pænt overrepræsenterede. 80 % af selvmordene sker når patienten ellers er i bedring, det er det gamle ord om at hæmning svinder før stemning. Selvmordene er ligeledes korreleret til manglende remission. Det er syge mennesker der begår selvmord mellem 25 og 40 % har været ved læge i ugen op til selvmordet. Slutteligt, hvad der for mig var vigtigst, er det ikke medicinen der udløser selvmordene, det er sygdommen selv, og den værste sygdom i den forbindelse, er depression eller utilstrækkeligt behandlet depression.


Et noget mærkeligt foredrag var Zarate fra USA, der talte om glutamat modulering ved deepression. I og for sig rigtig tænkt idet glutamat er en del af hjernens belønningssystem og øget aktivitet heri vil få sindsstemningen til at sige. Hvad der kom totalt bag på mig, var at anvendte ketamin der er et velkendt anæstesimiddel til total bedøvelse – og meget efterspurgt at misbrugere idet man hallucinerer ganske voldsomt på det. Det ligger ikke lige til højrebenet at anvende sådanne mediciner i psykiatrien.


En anden foredragsholder var Kasper fra Østrig der talte om cannabis og de to aktive stoffer heri THC og cannabinol. Når disse to stoffer bliver ren fremstillet har de en lang række positive egenskaber i kroppen. Cannabis har været anvendt i ca. 4.000 år og de gamle babyloniere kaldte stoffet for: ”Planten der fjerner bevidstheden”. Der er positiv effekt ved følgende tilstande: Ved akut hjerneskade, ved ledsmerter ved kvalme og spiseforstyrrelse, der er positiv effekt på diabetes og forkalkning i hjertet, angst bliver reduceret og der er god effekt ved søvnforstyrrelser. Jeg tror ikke, at Kasper mente at det nu er på tide at ryge den fede hver dag, men at de to rene indholdsstoffer THC og GBD skal kemisk modificeres, så der ikke er de slemme bivirkninger ved cannabis eks. afhængigheden, ligegyldigheden, tendensen til udvikling af psykoser og sløvheden.


Ved en samling foredrag koncentrerede jeg mig en formiddag om polyfarmaci eller på dansk: Flere samtidige mediciner. Det er et noget dystert emne, idet rigtig mange modtager flere forskellige mediciner mod den samme tilstand, og det er meget svært at vise om det samlede loadf af medicin er et gode eller et onde. Indtil nu, har vi alle ment at det er at foretrække med solomedicin. Ved alle opgrelse på de forskellige klinikker ses dog at op til 40 % modtager polyfarmaci.


Horner fra Canada havde testet risperdal i kombination med clozapin. Resultat: ingen forskel på noget område.


Barnes fra England interesserede sig for tilbagefald i de psykotiske episoder og kunne vise at både alvoren og længden af den psykotiske episode forstærket for hvert tilbagefald. Rygerne skal have øget dosis med 30 - 40 % Ved svagt af antipsykotisk middel kan 40 % af restgruppen bedres med clozapin. Han talte, som så mange andre varmt om amisulpirid, der stort set ikke anvende i Danmark. Han havde lavet en glimrende metaanalyse og kunne ikke vise nogen form for fordel med polyfarmaci.


Waddington Havde nærlæst de eksisterende langtidsstudier om polyfarmaci. Man følger i de studier typisk omkring 100 – 200 med skizofreni gennem 7 – 10 år. For mig var det mest overraskende at omkring 25 – 30 % af patienterne ganske enkelt dør i perioden. Der er 3 kendetegn for tidlig død: 1. Alder. 2. Antal manglende tænder i munden, og 3. Antal af samtidig givne mediciner mod psykose


Drags Fra Italien fokuserede på bivirkningerne ved polyfarmaci. Atter et felt med meget få gode studier, men han kunne dog vise at der er over 36 % risiko for alvorlig bivirkning ved polyfarmaci. Der fandtes ingen evidens for polyfarmaci.


Jeg har bredt mig for meget. Jeg var til rigtig mange interessante foredrag og der synes at være en rød tråd vedrørende præparatet Cipralex. Uanset hvilket foredrag der drejede sig om, om det var sponseret eller uafhængigt om det var depression, angst, PTSD, misbrug eller andet - Cipralex blev fremhævet som nærmest gylden standard. Præparatet er ikke perfekt (ingen medicin er perfekt) men det er for nuværende det bedste af alle. Slut på ECNP 2007 og hjem til den kliniske hverdag på afdelingen.



Venlig hilsen


Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych




Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk

NB tjek altid: Netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.


For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.


Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.






«« Tilbage