NetPsych nyhedsbrev d. 12-11-2007

Email icon Emne: New Frontiers

New Frontiers

Nyhedsbrev Netpsych nr. 46 årgang 7 dato: 12-11-2007






New Frontiers



Sidste uge afholdt Dansk Psykiatrisk selskab et symposium om de nye udfordringer i psykomedicinering. Det var en glimrende oplevelse, hvor de førende danske forskere og psykiatere fremlagde perspektiverne for fremtiden.


Professor Raben Rosenberg belyste de neuropsykiatriske aspekter af den depressive psykose. Det er velkendt at signalstoffet serotonin har en væsentlig rolle, men der er mere, sandsynligvis bliver de neuronale forbindelser ødelagt under depression, hvilket nok er forklaringen på de store kognitive forstyrrelser under og efter en depression. Han kunne også vise at blodforsyningen til hjernen ændres under depression og fremtidsperspektivet synes at blive en form for hjerne stimulation ved kirurgiske indgreb ligesom de seneste behandlingstilbud ved Parkinssons syge. Der er en voldsom genetisk disposition til depression og det synes sandsynligt at stress kan være dråben, der får bægeret til at flyde over. Under aktiv depression er der svind i hjernens centrale del – hipocampus, og han kunne vise, at ECT behandling øger cellenydannelsen netop i hipocampus. Hans konklusion var at første gangs depressive over 50 år bør MR skannes idet eventuelle White matter lesions i frontallapperne er et meget dårligt prognostisk tegn.


Klaus Martiny interesserer sig for koblingen mellem binyrebarkhormonet kortison og depression. Der er en klar kobling, men den er svær entydigt at påvise idet hormonniveauet svigen fra individ til individ og samtidig har store døgnsvingninger. Der er dog ved depression typisk en let øgning af kortison og ved eksperimentelle stimulations test har de depressive en stort udskillelse af kortison. Han belyste også svindet i hipocampus ligesom han kuriøst kunne dokumentere at depressive har nedsat kolesterol værdier, ingen forklaring herpå, spekulativt kunne det være den nedsatte appetit, der er årsagen.


Professor Per Bech er utvivlsomt meget vidende og kompetent, - men hans stemme er ikke er foredragsholder værdig. Han hviskede sig endnu engang gennem sit foredrag om stress og depression og de medicinske muligheder. Stress er først beskrevet som sygdom i 1936. Medicinsk virker, af de gamle TCA præparater, amitriptylin bedst. Centralt for depression er den velkendte mangel på serotonin i synapsespalterne og medicinen virker inden for timer, mens symptomerne hænger ved i flere uger efterfølgende. Det synes at vær en form for metabolisk efterslæb i de post synaptiske neuroner, der forklarer dette. Gennem snedige medicindoserings programmer kunne han vise at op til 1/3 af patienterne selv eksperimenterer med medicinen trods grundig instruktion og formaning, mon ikke medicinsvigtene har en stor del af forklaringen deri. Fremtiden synes at tilhøre kortison blokerende mediciner eventuelt varianter af pregabalin.


Jørgen Ågård fra Risskov talte om de ikke medicinske strategier ved depression, der er kun kognitiv terapi, der har bare skyggen af evidens. De depressive lidelsers antal er mere end fordoblet de seneste 25 år, men det skyldes sandsynligvis, at det er mere hip at være depressiv end stresset, og netop stress spiller tydeligt ind ved depression. Den enkle definition på stress: ubalance mellem krav, fordringer og ressourcer.


Henrik Lublin talte om rationel farmakologisk behandling og omtalte paradokset ved anbefalingerne af monoterapi og den kliniske hverdag hvor ca. 70 % af patienterne får polyfarmaci. Han kunne viste, at de populære beroligende benzodiazepiner ganske enkelt fordobler dødeligheden og ved hvert ekstra præparat øges dødeligheden med faktor 2 – 3. Der er ganske enkelt ingen evidens for kombinationsbehandling.


Sidste foredrag var en munter amerikansk børnepsykiater den gennem 2 timers stand up foredrag gennemgik utallige undersøgelser om medicinering af psykisk syge børn. Største overraskelse var den gode effekt af placebo ved stort set samtlige lidelser med undtagen af ADHD.


Inspirerende lang dag i det københavnske, jeg havde planlagt en aften med misbrugsundervisning som afslutning, men slog i stedet pjalterne sammen med en af mine gode venner fra Amager og fik en kop juleøl og en hyggelig snak i bytte.



Venlig hilsen


Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych




Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk

NB tjek altid: Netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.


For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.


Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.






«« Tilbage