NetPsych nyhedsbrev d. 19-11-2007

Email icon Emne: Selvhjælp

Selvhjælp

Nyhedsbrev Netpsych nr. 47 årgang 7 dato: 19-11-2007






Selvhjælp




Ved alle sygdomme er der ofte afgørende ting man selv kan gøre og tage ansvar for, for på den måde at få et bedre og mindre belastende sygdomsforløb. Specielt ved de psykiske lidelser er det vigtigt, at man tænker på livsstilen og selv tager positivt vare om sit liv. Man kan positivt ændre sin situation ved følgende enkle og meget basale midler:


1. Motion er væsentlig. Stort set samtlige undersøgelser på området viser, at de der motionerer regelmæssigt har bedre livsvilkår end andre på alle parametre. Arten af motion er ligegyldig, du kan løbe, cykle, svømme, spille bold, dyrke aerobic, pumpe jern, eller hvad du selv har det bedst med. Kravet er blot, at du skal have pulsen op på over 100 mindst en halv time 4 – 6 gange om ugen. Resultatet er en bedre fedtprofil, bedre sukkerstofskifte, stærkere muskler, bedre stofskifte og større velvære, der er ganske enkelt ingen undskyldning for ikke at motionere. Husk dog, at bruge lige så lang tid på at varme op og køle af for at minimere skader.

2. Sund kost er en anden hjørnesten i helbredet. Det er uendeligt let at forfalde til ”fast food”, drikke sodavand eller andre ulødige kaloriekilder. Få de gode kulhydrater fra grønsager, rodfrugter og korn/ris i stedet for de dumme sukkerstoffer. Husk på ernæringspyramiden, den er endda billigere end den usunde kost i det lange løb. Spis groft, grønt og varieret, bedste væske er køligt vand, der er ikke mindre end 50 gram sukker i en halv liters cola, det modsvarer ca. 200 Kcal eller omkring 10 % af en normalvægtigs kalorieforbrug om dagen. Alle sindslidelser med undtagen af anoreksi er associeret med overvægt. Det er vigtigt at undgå overvægt, idet den medfører højt blodtryk, ugunstig fedtprofil, hjertesygdomme og stigmatisering. Husk den daglige vitamintablet og supler gerne med fiskeoliekapsler

3. Undgå stress hvis du finder ud af hvordan, vil jeg selv gerne vide det. Kronisk stress er omtrent lige så skadelig som cigaretrygning. Sig fra, meld ud, at du ikke kan overkomme det hele og som Sokrates sagde for over 2.000 år siden: ”Affind dig med det du alligevel ikke kan lave om på og lær at elske det i stedet”

4. Medicin Stort set alle psykiatriske tilstande er udløst af en genetisk fejl eller kombination, det er derfor nødvendigt med et medicinsk tilbud. Det er rigtig meget vigtigt ikke selv at eksperimentere med medicinen, den er ofte meget potent med en rystende række bivirkninger, når den tages forkert. Lad lægen og kun lægen bestemme det medicinske tilbud. Når du eksempelvis har fået en optrapningsplan for et middel mod depression kan du ikke springe over, hvor gærdet er lavest og tage hele medicinen på en uge i stedet for fire. Du får kun bivirkninger, lyt til din læge, stil gerne kritiske eller uvidende spørgsmål, men læg din situation i mine hænder. Jeg er speciallæge og professionel, jeg ved medicinsk set, hvad der er bedst for dig.

5. Undgå misbrug endnu en hjørnesten. Alle sindslidelser uden undtagelse bliver værre, hvis du opbygger misbrug, det være sig af cigaretter, alkohol, bløde stoffer, hårde stoffer eller mediciner. Søg hjælp hvis du er kommet et stykke af vejen, det er aldrig for sent at holde op.

6. Slap af verden skal nok klare sig uden du konstant er på og i kontrol. En enkelt test for, hvor uundværlig du er: stik fingeren i et glas vand og mål hullet den efterlader, når du trækker den op igen. Størrelsen på hullet er proportional med din grad af uundværlighed.

7. God søvnhygiejne er en god ting. Sørg for at få din nattesøvn. Gå i seng på samme tid hver aften og mød den næste dag optimalt udhvilet og frisk.

8. Saner økonomien. Det er dyrt at have en sindslidelse og mulighederne for indtægter skrumper ind. Det er fra starten nødvendigt at skære dybt og ubarmhjertigt i ens udgifter. Søg råd fra banken og få lagt et realistisk budget. Undgå kontokort og de mange lette muligheder for ekspres lån bl.a. på nettet. Hvis det bliver nødvendigt at låne penge så tjek endelig de små bogstaver åop, hvilket er årlig omkostnings procent, den kan være astronomisk.

9. Brug dit netværk. Det er nødvendigt at have mange personer, der kan hjælpe og støtte, men ingen kan læse tanker, du vil nok kun få hjælp, hvis du er modig og ærlig nok til at bede om den.

10. Personlig hygiejne. Vi gør alle et indtryk på andre ved vores almindelige udseende. Sørg for at være soigneret og selv om økonomien ikke er til de sidste modeluner, gør det altid et bedre indtryk, når tøjet og personen er nyvasket.



Venlig hilsen


Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych




Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk

NB tjek altid: Netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.


For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.


Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.






«« Tilbage