netPsych Nyhedsbrev d. 04.02.08

Email icon Emne: Kontrol

Kontrol

Kontrol



Jeg tror, at det har været den tidligere statsminister Jens Otto Krag, der havde sit motto som: Tillid er godt, men kontrol er bedre.

jeg må se i øjnene, at mine muligheder for selv at blive misbruger er formidable, blot med en telefonopringning til det nærmeste apotek ledsaget af oplysninger om ydernummer (autorisation til at praktisere) eller autorisationsnummer, kan bringe mig i kontakt med stoffer af enhver beskaffenhed. Det er da også velkendt at læger, tandlæger, dyrlæger og plejepersonale har langt højere risiko for at blive narkotiserede end den resterende del af den voksne befolkning. Vi er meget obs. på det og passer almindeligvis rigtig godt på hinanden.

Nu det at passe på et ikke nok, flere læger arbejder solo og nogen klarer sig med forskellige bijobs og kan der skjule et misbrug i meget lang tid. Bl.a. af denne grund er der oprette en stab af læger med fagbetegnelsen embedslæger der blandt mange andre arbejdsopgaver skal føre tilsyn med de recepter med beroligende medicin og narkotika, de enkelte læger udskriver for at tage et misbrug i opspringet. Jeg må desværre konstatere at dette er mere flotte ord og hensigter end handling. Forklaring som følger:

Jeg fik i 1994 mit første bijob som arresthuslæge, og fandt hurtigt ud af, at der bl.a. medfører strømmevis af metadon til vedligeholdelsesbehandling mod narkomisbrug. Jeg kom derfor på et slag fra aldrig at udskrive morfika til at udskrive mindst 1 liter metadon om ugen (svarer så nogenlunde til en til to trænet narkomans ugentlige forbrug). For at komme en henvendelse fra embedslægerne i forkøbet ringede jeg dertil og fortalte, at jeg i fremtiden formentlig ville udskrive en liter metadon om ugen. Et par år senere udvidede jeg mit bijob i et andet arresthus, der lå i et andet amt og svedte ud at orientere den lokale embedslæge. Da der var gået ca. ½ år kom jeg i tanke derom og ringede dertil og fik den beroligende besked, at de havde spottet mig og snart ville udbede en god forklaring. Da jeg så supplerede med et tredje sted, undlod jeg at orientere den lokale embedslæge. Der er nu gået ca. 10 år siden da og jeg er oppe på en udskrivning på omkring 15 liter metadon om ugen uden nogen har rystet på hænderne eller undret sig, idet jeg formentlig er den læge i Danmark, der har den største udskrivning. Regionen har nu været i kraft i et år, uden den omstrukturerede embedslæge institution har reageret. Jeg har for en sikkerheds skyld ringet til de leverende apotekere, og ingen af dem har modtaget nogen form for forespørgsel fra nogen som helst.

Hvis der er nogen, der er bekymret for mit forbrug, er de ikke specielt gode til at vise det. Jeg kan dog berolige alle med, at jeg aldrig selv kommer i nærheden af medicinen, den bliver leveret direkte fra apoteket til medicinskabet, og jeg har af principielle grunde ikke selv nøglen dertil.

De 15 liter metadon jeg ordinerer til ”mine” misbrugere dækker over dødelig dosis til ikke mindre end 3.500 ikke tilvænnede danskere. Almindelig behandlingsdosis er almindeligvis det samme som legemsvægten og højeste dosis omkring de 100 ml. Dødelig dosis for en ikke tilvænnet er omkring 40 ml.

Men nu til noget helt andet. Jeg har modtaget en invitation til APA (Amerikanske psykiateres årlige sammenkomst) Det er sammen med ECNP den største årlige psykiatriske begivenhed og det er mig en særlig glæde at tage den tur, selv om jeg fortsat mindes et rædselsfuldt jet-lag ved den sidste tur over dammen. På forhånd tak til AstraZeneca.


«« Tilbage