NetPsych nyhedsbrev d. 03-03-2008

Email icon Emne: Dumme sygeplejerske

Dumme sygeplejerske

Nyhedsbrev Netpsych nr. 10 årgang 8 dato: 03-03-2008






Dumme sygeplejerske




Hver faggruppe har sine traditioner og kompetencer og vi læger har monopol på ordination og udskrivning af receptpligtig medicin. Jeg har i mange tidligere nyhedsbreve harceleret over visse kollegers lemfældige omgang med beroligende mediciner og sovemediciner og har altid haft min sti ren på dette område. Det er således meget sjældent jeg mødes med et ønske om stesolid i nogle af de fængsler jeg servicerer, de indsatte snakker sammen og alle ved, at der ikke er noget at hente ud over en forsvarlig nedtrapning.

Jeg opdagede til min forfærdelse for et par uger siden, at en af de ansatte sygeplejerske i et af mine fængsler på egen hånd og uden at spørge mig var begyndt at dele beroligende medicin ud med rund hånd. Det blev opdaget ved et grotesk tilfælde idet en af de andre sygeplejersker sagde op i utilfredshed med tingenes tilstand. Hun havde bemærket trafikken, men havde ladet sig spise af med en forsikring om, at sådan gjorde man her og hvis det ikke blev noteret noget sted, var det helt i orden med mig.

Begge dele er brud på al elementær sygeplejefaglig standard. Sygeplejerskerne lærer fra den første dag på studiet, at de ikke må give nogen form for medicin uden lægelig ordination og, at al handling skal dokumenteres. Konsekvensen kom prompte: en kammeratlig og faglig snak med synderen, der blev bedt om at underskrive sin opsigelse øjeblikkelig og efterfølgende forlade arbejdspladsen.

Hvordan startede det egentligt? Det har vel sagtens været en speciel sølle indsat, der har kunnet komme ind under den professionelle facade og med alle sine bønner og al sin ynkelighed har fået en smule sympati og moderlig omsorg mere end ellers fortjent og da dette ikke var nok, kom den famøse første stesolid op af pilleæsken. Når der først er kommet en sprække i den professionelle facade bliver svagheden prompte udnyttet, ligesom vi snakker sammen om vores patienter, snakker misbrugerne også sammen om os, og i hver eneste større provinsby, er den mindst en læge der står for 90 % af den beroligende medicin. De indsatte snakkede samen og presset voksede og til sidst kunne hun ikke skjule sine fejl.

Trist men lærerigt med den tydelige morale om altid at holde sin sti ren og kende sine kompetencer og begrænsninger. Dumme sygeplejerske.



Venlig hilsen


Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych




Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk

NB tjek altid: Netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.


For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.


Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.






«« Tilbage