NetPsych nyhedsbrev d. 17-02-03

Email icon Emne: Krig mod Irak

Krig mod Irak

Nyhedsbrev Netpsych nr. 8 årgang. 3 dato: 17-02-03






K R I G



Med beklagelse og ærgrelse, må vi i den vestlige verden se i øjnene, at vi står over for en krig mod Irak, personificeret i Saddam Hussein. Personligt har jeg det som andre iagttagere i tidligere situationer. Jeg kan beskrive optakten, måske forstå den til grund liggende konflikt, men jeg kan ikke påvirke forløbet, der nu lader til at være gået over til en form for automatik fase i nedtællingen til krig, hvor den vestlige verden personificeret i George Bush vil destruere en stat i mellemøsten.

Præmisser ud fra en psykodynamisk tænkning er simpel. Vesten er afhængig af råvarer, i aktuelle tilfælde O L I E. Irak har råvarerne, de er let tilgængelige og omfatter pt. Verdens næststørste reserver, men har samtidig en hersker, der ikke har respekt for gammeldags kanonbåds diplomati, og som samtidig har ambitioner om at omdanne sit land til en regional stormagt. Undskyldningen fra vesten om at lempe Saddam Hussein væk er henvisning til opbygning af ulovlige våbenprogrammer. Hver gang indtil nu har Irak ladet hånt om de krav som verdenssamfundet i form af FN eller USA har stillet. Når kravene er blevet for massive og den handelsembargo der er pålagt handelen med Irak er blevet for streng, lader Irak dog en lille dør åben i en kort periode. Det kan være tilbagekomst af våbeninspektører eller erkendelse af et ulovligt våbenprogram.

Selv om jeg bor i vesten og er almindelig humanistisk indstillet er der en del af vore retorik der skurer fælt i mine ører. Det er udtryk som ulovlige våbenprogrammer, ulovlige missiler, der kan flyve længere end tilladt og ulovlig import af kemikalier, der kan anvendes til fremstilling af ulovlige våben. Med den vestlige retorik forventes Irak ikke at ville overholde reglerne for våbenproduktion eller krigsførelse. Jeg må her minde om ophavsretten til følgende opfindelser:

Koncentrationslejre: Anvendt af England for første gang under boerkrigen i Sydafrika.
Kemiske våben (giftgas): Blev for første gang anvendt af Tyskland under første verdenskrig (1915)
Biologiske våben: Er aldrig anvendt på den egentlige slagmark, men er anvendt af bl.a. Brasilien til eliminering af urbefolkningen i Amazones.
Vilkårlige henrettelser: Er anvendt i mange krige, i vesten først af Frankrig under første Napoleonskrig mod Spanien.
Etnisk udrensning: Nok anvendt af alle Europæiske kolonimagter, mest tydeligt under ”reduceringen” af de amerikanske indianere.
Atomvåben: Indtil nu kun anvendt af USA.
Napalm: Anvendes i de fleste moderne våbenprogrammer. Første systematiske anvendelse af USA under Vietnam krigen.
Folkedrab: Jeg minder her om Tyrkernes udslettelse af Armenerne i begyndelsen af sidste århundrede, USSR’s drab på intellektuelle, anderledes tænkende og kulakker ( historiens største folkedrab ) Nazisternes eliminering af fire millioner jøder og andre uønskede mennesker. Serbernes opførsel i eks. Jugoslavien.

Krig er beskidt, uædel, pervers, ødelæggende, fornedrende, primitiviserende - jeg kunne blive ved.

Er det virkelig det hele værd, er Irak personificeret ved Saddam virkelig så grum, at ”vi” har en folkelig, moralsk eller historisk ret til at slå ham og utallige uskyldige civile ihjel for at få olien til at brænde på hans lig-bål.

Jeg iagttager og tæller ned.








Venlig hilsen


Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych.




Kommentarer, kritik, ros og forslag til: E-mail: erik@netpsych.dk

NB tjek altid: Netpsych for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.


Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.






«« Tilbage