NetPsych nyhedsbrev d. 14-04-2008

Email icon Emne: Cotards syndrom og splatterjournalistik

Cotards syndrom og splatterjournalistik

Nyhedsbrev Netpsych nr. 15 årgang 8 dato: 14-04-2008






<

Cotards syndrom og Ekstrabladsjournalistik




Cotards syndrom er en forholdsvis sjælden variant i det depressive spektrum. Det omfatter en melankolsk symptomatologi, hvor patienten har en række legemlige vrangforestillinger. Det kan være overbevisning om egen død, at kroppen er rådden, at man ikke må spise for så bliver tarmene ødelagt. Etc. Der er ofte samtidige svære smerter, hvor man ikke kan fastslå årsagen trods grundig udredning. Det er samtidig almindelig med behandlingssvigt trods intensiv medicinsk behandling. Eneste helbredende kur er behandling med elektrochok (ECT) ofte med få ugers mellemrum resten af livet. Der er ingen god forklaring på årsagen til dette sjældne men alvorlige symptombillede.


Så har flagskibet for underlødig journalistik haft et par artikler med katastrofetyper om læger på kongres, i aktuelle tilfælde sponseret af AstraZeneca. Dette affødte 10 kommentarer til lederen der i forargede vendinger moraliserede om det ulødige deri. Jeg deltog selv med følgende indlæg:

Ekstrabladet er ikke altid den mest lødige avis og aktuelle leder afspejler dette ganske tydeligt. Hvis i virkelig var til stede, ville i vide at der på de kongresser der afholdes af AstraZeneca er et meget stramt videnskabeligt program, hvor en uvildig kreds af eksperter, uden indblanding fra virksomhedens side, hyrer anerkendte uvildige forskere til at fremlægge deres seneste resultater. Der plejer at være et enkelt indlæg fra firmaet selv hvor de ganske tydeligt reklamerer for et eller flere af deres produkter, hvilket da også er naturligt, når de betaler gildet. Jeg har som psykiater deltaget i flere af deres arrangementer fordi de er ganske lødige og nyttige til at opdatere min viden, det samme gælder de fleste andre medicinalvarefirmaer for den sags skyld. Traktementet der ledsager en to dages kongres plejer at være godt uden at være prangende, men der er altid et bøvehovede eller to, som i aktuelle situation, der ikke kan styre deres alkoholindtag. Det er en OM'er.



Venlig hilsen


Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych




Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk

NB tjek altid: Netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.


For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.


Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.






«« Tilbage