NetPsych nyhedsbrev d. 28-04-2008

Email icon Emne: Neurosemanden

Neurosemanden

Nyhedsbrev Netpsych nr. 18 årgang 8 dato: 28-04-2008






Neurosemanden




Dagens overskrift skal naturligvis betragtes med en vis ironisk og humoristisk distance, for jeg tror næppe på, at der finde et officielt begreb med dette navn. Ved en simpel google, kan jeg da også se at jeg har genopfundet et nyt begreb idet vi tidligere i psykiatrien beskrev de hysteriske kvinders valg af ægtefælle som neurosemænd. Nu er ting jo almindeligvis meget komplementære og som et andet Ying-yang modul, må vi antage at der findes mænd, der bliver gift med den kvindelige neurotiker. Det er neurosemanden, som vi aldrig ser som patient, for han har gennem mange års samliv vænnet sig til den histrioniske kvindes livsførelse. Alt er bestemt og forudsagt af kvinden, der hverken kan eller vil slippe kontrollen og hvis neurosemanden på noget tidspunkt af deres samliv kunne tænke sig at foretaget sig noget, der kommer hende på tværs, vil hun smække med dørene, skramle med postelinen og bruge manglende seksuel samvær som effektive blokeringer i alle livets aldre.

Neurosemanden må indstille sig på et liv, hvor han er styret, han er tålt og samtidig ganske nødvendig, for hans partner har med sin neurose voldsomme begrænsninger i sin livsudfoldelse. Hun kan eksempelvis ikke have et arbejde, køre bil eller foretage sig noget uden hun har sin trofaste prügelknarpe af sin neurosemand ved sin side til udførelse af disse handlinger. Deres børn mærker det og finder det helt naturligt at mor ikke kan dette eller hint og med deres altid ubegrænsede loyalitet over for deres mor, vil de tage hendes parti med en solid omgang dobbelt bogholderi, for når de selv får job eller tager kørekort et det fortsat helt accepteret at deres mor ikke kan noget selv.

Neurosemanden har uanede ressourcer, han bærer over med sin partners griller og blokeringer. Han husker at rose hende for hver gang hun kommer hjem fra frisøren med en ny frisure, der mest af alt ligner produktet af en skizofren bevæbnet med hæksaks og refleks hårfarve. Han beundrer hendes tøj, der er farverigt og bedre passende for en teenager og han husker at støtte hende i alle dele af livets mange faser. Neurosemanden er tålmodig og overbærende. Han køber ind til hendes endeløse slankekure, der altid er fuldstændigt udokumenterede påstande fra hendes yngling blad ”Q” hun prøver monokuren, ”low carb” og detox alt uden slankende effekt på andet end den hjemlige kassekredit.

En lille hyldest for en af de mere oversete mandlige typer - en hyldest til neurosemanden.

Der kommer næppe et nyhedsbrev i næste uge, Jeg er af AstraZeneca inviteret til APA i Washington og vil tilbringe fem dage med intensive workshops, foredrag og en slurk af den lokale øl. Der kommer som tidligere både blog og faglig opfølgning derpå.



Venlig hilsen


Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych




Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk

NB tjek altid: Netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.


For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.


Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.






«« Tilbage