NetPsych nyhedsbrev d. 09-06-2008

Email icon Emne: Strejkende sygeplejersker

Strejkende sygeplejersker

Nyhedsbrev Netpsych nr. 24 årgang 8 dato: 09-06-2008






Strejkende sygeplejersker




Dette nyhedsbrev beskriver med en let ironisk tilgang, hvordan jeg som daglig leder på en lukket psykiatrisk afdeling oplever den i gang værende strejke blandt sygeplejerskerne. Jeg har valgt at formulere det som et åbent brev til de uundværlige psykiatriske distriktssygeplejersker, der er et af de meget store omdrejningspunkter i de psykisk syges hverdag og livskvalitet.


Kære distriktssygeplejersker


Jeg håber i har det fint, det er med henvisning til jeres aldeles lovlige og aktuelle strejke lidt på tide jeg vil orienter jer om jeres patienters tilstand. Jeg har kun dårlige nyheder. De har det ikke godt, de savner jer og flere og flere holder op med at tage den nødvendige nervemedicin, der ellers har holdt deres sindslidelse fra døren. Når det sker, er der altid en logisk kaskade på vej, og jeg oplever nu vores patienter være godt på vej ind i den 3.de fase. Lidt elementær psykiatrisk basisviden, hvis i skulle have glemt den. Mange af vores patienter er ikke specielt vel behandlede. Der kan være mange årsager dertil, men en af de vigtigste er de forstyrrelse som medicinen som bivirkning kan give. Det kan være fornemmelse af at være i en osteklokke, ulvehunger uden mæthedsfølelse, mundtørhed etc. i kender disse bivirkninger og ved at de sammen med en af de værste af bivirkningerne – den nedsatte seksualitet, er en af årsagerne der bevirker at kun få patienter tager den nødvendige medicin i den nødvendige dosis. Da i var her, fik de omsorg, en god sank og en kyndig vejledning i den medicinske behandling.


Den første fase i kaskaden sker, når vores patienter stopper med medicinen, er at bivirkningerne forsvinder. De siger ofte at det er den bedste periode i deres sygdom, for nu er bivirkningerne væk, mens den resterende medicin fortsat hænger ved receptorerne i hjernen og fortsætter den gode virkning i nogle uger til måneder endnu. Det siger sig selv at den resterende medicin forsvinder på sigt og så vender psykosen usvigeligt sikkert tilbage. Jeg har ofte brugt sammenligningen med sukkersyge, hvor patienterne mangler insulin, til psykoserne hvor der er en ubalance i de forskellige signalstoffer i hjernen. Medicinen gør dem ikke raske, de er fortsat syge, men som ved sukkersygepatienten, kan de leve et tilnærmelsesvist almindeligt liv – så længe de tager medicinen.


Den anden fase er nu ved at være overstået. De første symptomer på psykose vender tilbage med vrangforestillinger, forfølgelsesforestillinger, hallucinationer, søvnproblemer og aparte adfærd og slutteligt er der fuldt tibagefald.


Vi oplevede på afdelingen flere med den tredje fase i sidste uge. Jeg har altid haft det princip, at vagthavende skulle have mindst en plads til at arbejde med på den lukkede afdeling, men for første gang siden jeg blev ansat, var dette ikke muligt. Det vrimlede ind med dårlige stærkt psykotiske patienter der var forpinte, syge og så misrøgtede, at det trodsede enhver beskrivelse. Jeg har aldrig haft så meget tvang på min afdeling med beroligende medicin og bæltefikseringer, tvangsindlæggelser og tilbageholdelser. Vi havde en overgang fast vagt ved næsten halvdelen af patienterne og vikarerne fra vikar bureauerne har tjent gode penge. Hvis nogen kunne være bekymret for jeres tilbageværende kollegers eller mit personlige helbred, er der god grund dertil. Jeg kunne se min kant, men heldigvis kunne jeg i dag få ryddet lidt op og udskrevet de bedste patienter så der en nogenlunde ro i afdelingen.


I har min respekt for jeres arbejde, jeg savner jer, men jeres strejke har varet for længe. Desværre er forhandlingssituationen atter brudt sammen, jeres formand har et ultimativt krav på velfortjente 15 % stigning i løn og det kan regionerne ikke levere. Ingen af de to parter kan stoppe strejken og indgå forlig uden at tabe ansigt. Skulle vi ikke sammen satse på at regeringen vil træde i karakter op til folketingets sommerferie i denne uge? At undvære jer ret meget længere vil koste uendelige ressourcer i faste vagter, vikarer, patienternes velbefindende og indlæggelsesdage.


Med venlig hilsen




Venlig hilsen


Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych




Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk

NB tjek altid: Netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.


For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.


Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.






«« Tilbage