NetPsych nyhedsbrev d. 17-03-03

Email icon Emne: Sikringsafdelingen ved Nykøbing

Sikringsafdelingen ved Nykøbing

Nyhedsbrev Netpsych nr. 12 årgang. 3 dato: 17-03-03





Sikringen



I psykiatrisk sprogbrug anvendes i Danmark ofte ordet ”sikringen” til omtale af den institution, der huser de allerfarligste sindssyge kriminelle. Sikringen er beliggende ved Nykøbing Sjælland og rummer tre afdelinger med hver 10 indsatte patienter. Ligheden med et fængsel er ganske slående, der er særdeles omfattende sikkerhedsforanstaltninger, og der er endnu ikke nogen der har været stukket af siden oprettelsen af ”sikringen” i 1918.

Det er ikke nogen let sag at blive indlagt på ”sikringen”. Man skal som udgangspunkt være sindssyg, og efterfølgende skal man have udsat andres liv ære og velfærd for ganske betydeligt overlast. Det er ikke nødvendig at have begået mord, men mange af de indsatte er dog trods alt mordere med et eller flere drab på samvittigheden.

Man kan blive indlagt på følgende måder:
1. Farlighedsdekret - Begrundelsen er sindssygdom og vedvarende udsættelse af andres liv for fare, det gælder andres - ikke eget liv i denne sammenhæng.
2. Anbringelsesdom til sikringen – dette er en dom afsagt af domstolene efter endt mentalundersøgelse hvor kriterium 1. anses for opfyldt.
3. Mentalundersøgelse på sikringen. Ligeledes skal der her afsiges en dom til indlæggelse med henvisning til kriterium 1.
4. Varetægtsurugat – dette er personer der opfylder kriterium 1. og som efter kendelse er for syge til at opholde sig i almindelig varetægtsfængsel.

Patienterne er oftest svært behandlelige psykotiske med hovedvægt på skizofrene og maniske undergrupper. De er indsat i gennemsnit 6 – 7 år, inden der begyndes udslusning oftest til den hjemlige lukkede psykiatriske afdeling. Gennemsnitsalderen for de indsatte er 35 år med hovedparten på mellem 20 og 40 år. De er alle i medicinsk behandling med antipsykotiske mediciner, og da de fleste er forholdsvis behandlingsresistente er det almindeligt med endog meget høje doser medicin.

Flere af de indsatte er ved indsættelsen stofmisbrugende, men sikringen er den eneste afdeling / fængsel der er så godt som 100 % stoffri. Dette er ganske væsentligt, idet flere ikke er egentlige sindssyge, men bliver det ved indtagen af stoffer. I aktuelle sammenhæng er hash det store problem på de psykiatriske afdelinger og i fængslerne.

Den medicinske behandling er en absolut hjørnesten, men der anvendes sideløbende mijøterapi, ergoterapi med bl.a. sanseintegration, motion og musikterapi. Der er ligeledes mulighed for at arbejde i forskellige typer værksteder. Langt hovedparten af de indsatte modtager pension med henvisning til den grundlæggende sindslidelse.

Udskrivning fra sikringen følger den modsatte procedure af indlæggelse. Det skal efter endt behandling kunne bestemmes, at patienten ikke længere er så farlig, at fortsat ophold er nødvendigt. Dette sker således efter domsafsigelse.








Venlig hilsen


Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych.




Kommentarer, kritik, ros og forslag til: E-mail: erik@netpsych.dk

NB tjek altid: Netpsych for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.


Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.






«« Tilbage