NetPsych nyhedsbrev d. 25-08-2008

Email icon Emne: omega3

omega3

Nyhedsbrev Netpsych nr. 35 årgang 8 dato: 25-08-2008






Omega-3 fedtsyre




Et overset faktum er at vores hjerne overvejende består af fedt såvel intra- som ekstracellulært. En så stor vævs mængde kunne manipuleres og ændres i sammensætning alt efter kostens indhold af de forskellige fedtsyrer. Det er eksempelvis gammel viden at stor spisere af fisk har færre blodpropper og mindre tendens til gigt, ligesom olivenolie elskere som grækerne har den længste levetid trods mangel på motion og samtidig ivrig tobaksrygning. Der har de sidste år være flere nye og ganske banebrydende forskningsprojekter om omega3 fedtsyren, der netop findes i de fede fisk, hvad ved vi nu?


Der er en meget stor indflydelse på en lang række variabler i hjernen og indtag af omega3 fedtsyrer ved en koncensusrapport i 2006 fra den amerikanske psykiatriske forening anbefales direkte at man ved depression sørger for tilskud af omega3. Dette kan vises ganske tydelig ved at sammenligne kulturer, der ikke spiser fisk med kulturer der har et højt føde indtag af netop fisk. Tallene er ganske tydelige, i New Zealand spises kun lidt fisk, 6,5 % af befolkningen lider af depression. I Japan indtags der voldsomme mængder fisk, 0,1 % har depressive symptomer.


Der forskes rigtig meget i disse år og det er muligt at omega3 indtag kan have positiv effekt på så forskellige lidelser som skizofreni, ADHD personlighedsforstyrrelser og borderline tilstand.



Venlig hilsen


Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych




Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk

NB tjek altid: Netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.


For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.


Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.






«« Tilbage