NetPsych nyhedsbrev d. 01-09-2008

Email icon Emne: Varetægtsfængsling

Varetægtsfængsling

Nyhedsbrev Netpsych nr. 36 årgang 8 dato: 01-09-2008






Varetægtsfængsling




Vi har det almindeligvis ganske glimrende med menneskerettighederne her i Danmark. Vi er ikke præget af vilkårlige anholdelser og enhver kan svine regeringen til, naturligvis inden for injurielovgivningen. Vi har dog en enkelt plet eller to i retfærdighedens rustning og det er bl.a. den udbredte anvendelse af varetægtsfængsling. For at kvalificere sig til varetægtsfængsling skal der være berettiget mistanke om en tiltalt person kunne tænke sig at påvirke den efterfølgende rettergang ved eksempelvis at bortskaffe beviser eller ved at true vidner. Endvidere skal varetægtsfængslingen stå i rimelig forhold til den evt. senere pådømte straf. Det lyder da ganske tilforladeligt, men der er i mine øjne som arresthuslæge alvorlige problemer. Jeg har set flere eksempler på de meget lange varetægtsfængslinger på over et kalenderår, det er faktisk næsten rutine ved de store komplicerede narkotikasager og ved anklage for drab.


En af landets politikere sammenlignede i et debatindlæg arresthusene med 5 stjernede hoteller. Jeg synes nu at faciliteterne taler for sig selv. Arrestanten sidder mindst 23 af døgnets timer isoleret fra omverdenen alene på sin celle. Der er gårdtur ca. ½ time hver dag. Cellen er typisk på 8 kvadratmeter og er udstyret med en håndvask, stol og bord og en meter reol samt en tarvelig briks med en 5 cm tyk skumgummimadras. Der kan lejes et TV og en radio, og det er alt. Vinduet er oftest højt placeret og hvis den indsatte vil nyde udsigten foregår det med at balancere på en stol. Man skal ringe efter en fangevogter for at komme på toilettet eller i bad og badefaciliteterne deles med 10 til 20 ligestillede. Alle måltider indtages i samme rum som han spiser, sover og lever i. Besøg, telefonsamtaler og breve kan efter dommerens afgørelse være overvågede.


Varetægtsfængsling er således ikke nogen nydelse, men den monotone hverdag afbrydes med retsmøder ca. hver 4.de uge, hvor anklageren argumenterer for fortsat varetægtsfængsling mens forsvareren bliver betalt for det modsatte synspunkt – dommeren lytter gerne til anklageren. Nu kan man så argumenter, at den indsatte selv har bedt om sin behandling ved sin mistænkte kriminelle aktivitet, men det bortforklarer ikke at han ofte får mange påførte psykiske problemer. Med mine ca. 15 år som arresthuslæge har jeg nok set alle varianterne. Den hyppigste tilstand er en form for sløvhed, hvor den indsatte gerne trækker sig fra livet. I stedet for at melde sig til arbejde, ligger han det meste af dagen og vegeterer og lader TV’et danne en ramme, hvor han lader sig passivt underholde, mens han ryger dagens ration på 20 cigaretter, han får ondt i ryggen af den ikke eksisterende motion, kan ikke overkomme at modtage besøg og får svære søvnproblemer, idet han i sagens natur ikke oparbejder en naturlig træthed. Dette glider for nogle over i regulære depressioner med nedsat energi, ophævet koncentrationsevne, glædesløshed og svært trykket stemningsleje. Enkelte bliver regulært psykotiske og begynder at føre samtale med fjernsynet eller med de imaginære stemmer, der kommer ind gennem cellevæggen. Andre udvikler klare tegn på PTSD med irritabilitet, søvnbesvær og tendens til at fare sammen ved mindste anledning. Jeg har ikke set en eneste, der fik det bedre af at være varetægtsfængslet og den røde tråd af deres mange klager, er den manglende horisont. ”Hvis jeg blot fik tyve års fængsel kunne jeg lave en plan og en kalender at forholde mig til, det kan jeg ikke med de evige 4 ugers forlængelse.” er et typisk udsagn.


Det er nu siden forsommeren ”kun” tilladt med 12 måneders varetægtsfængsel, naturligvis med mulighed for forlængelse. Jeg synes ikke dette forhold er et retssamfund værdigt. I de andre civiliserede lande vi almindeligvis sammenligner os med, er det kun Tyskland der tilnærmelsesvis varetægtsfængsler i sammen omfang, det vil sige at deres maksimum er 6 måneder, altså halvdelen af vores.



Venlig hilsen


Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych




Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk

NB tjek altid: Netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.


For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.


Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.






«« Tilbage