NetPsych nyhedsbrev d. 22-09-2008

Email icon Emne: Delirium tremens

Delirium tremens

Nyhedsbrev Netpsych nr. 39 årgang 8 dato: 22-09-2008






Delirium tremens




Jeg var i sidste uge til årsmøde i foreningen af læger med interesse for addiktiv psykiatri, der er en ganske positiv omskrivning af de, der interesserer sig for misbrugsbehandling. Jeg selv havde den fornøjelse af at beskrive misbrugsbehandlingen i de danske fængsler men fandt mere interesse ved en af mine kollegers foredrag om delirium tremens.


Delirium tremens blev først officielt beskrevet i 1813 af Thomas Sutton og er den længst levende psykiatriske diagnose. Det er ganske enkelt at stille diagnosen der skal som forudsætning have været et betydeligt alkoholmisbrug til stede i en årrække herefter skal der være en af følgende tre markører til stede: 1. Konfusion, altså bevidsthedsplumring 2. Ataktisk gang, kan bedst beskrives med usikker bredsporet gangfunktion og 3. Nystagmus, altså øjenbevægelser med slag af øjenaksen fra side til side i horisontal retning. Der er kun lavet få randomiserede undersøgelser til behandling deraf. De fleste undersøgelser sammenligner forskellige barbitursyrepræparater med forskellige benzodiazepiner.

Jacob Ulriksen fokuserede ved en retrospektiv undersøgelse fra bl.a. Rigshospitalet på forbruget af diazepam mod fenemal ved behandlingen af delirium tremens. Udgangsmaterialet blev 194 patienter. Der var ca. ¾ mænd med gennemsnitsalderen på 48 år. ¾ levede alene. 2/3 af patienterne var sygemeldte eller på overførselsindkomst. Serologisk havde få elektrolytforstyrrelser men 10 % havde for mange hvide blodlegemer (infektionsmarkør) Det viste sig af flere i behandling med diazepam fik kramper. Aggressiv behandling kunne vises at forkorte deliret. Temmelig mange (ca. 50 %) var så syge, at de blev bæltefikseret. Der var ingen forskel på komplikationer med vejrtrækningsbesvær. Der kommer ofte lungebetændelse. Det synes vist, at benzodiazepiner har dårligere effekt end fenemal.

Vi havde et ganske godt møde, der desværre ikke var alt for velbesøgt. Jeg fik den ære at arrangere næste årsmøde, der vil finde sted i Kolding i september 2009.



Venlig hilsen


Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych




Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk

NB tjek altid: Netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.


For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.


Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.






«« Tilbage