NetPsych nyhedsbrev d. 29-09-2008

Email icon Emne: Lokalpsykiatri

Lokalpsykiatri

Nyhedsbrev Netpsych nr. 40 årgang 8 dato: 29-09-2008






Lokalpsykiatri


Man inddeler traditionelt det danske psykiatriske tilbud op i 2 dele: sengepsykiatrien og distriktspsykiatrien. Her efter de nye regioner er indført, er vi nu ved at planlægge det fremtidige psykiatriske tilbud og det bliver mere klart, at der er brug for en navneændring fra distriktspsykiatri til lokalpsykiatri. Det er ikke bare et andet ord men en anden psykiatrisk opfattelse, idet vi hermed forsøger at inddrage alle de ikke indlagte personer, der har behov for psykiatrisk assistance med et tilbud indenfor en bred vifte af gruppebehandlinger, forskellige specialiserede teams, tilsyn på de forskellige typer institutioner og soloterapi.
Man regner med, at der skal være et befolkningsgrundlag på omkring 50.000 personer til at kunne danne baggrund for et lokalpsykiatrisk center og i mit område er der ca. 140.000, hvilket kan give plads til to selvstændige lokalpsykiatriske centre. Der bliver behov for et godt samarbejde til de henvisende instanser det være sig kommunerne, de praktiserende læger, den lokale socialpsykiatri og senge afsnittene. Det skal være let at komme i kontakt til lokalpsykiatrien og de forskellige indgangs porte kan være de lokale læger, sengeafsnittene, den psykiatriske skadestue og de psykiatriske tilsyn på de somatiske afdelinger. Slutteligt vil det være optimalt med en døgnbemandet hotline.
Vi har endnu ikke helt styr på organisationen og strukturen idet vi endnu ikke har fået direktiverne fra politikerne, men der bliver brug for en god ledelse, der skal være synlig, motiverende og inspirerende. Der skal være styr på ressourcerne, således at de kan anvendes optimalt og fremtidens psykiatri vil som overordnede værdi sæt vægte sammenhæng og kontinuitet højt sammen, med inddragelse af de pårørende, inddragelse af brugerne til medindflydelse på egen behandling og den lette tilgængelighed til det psykiatriske tilbud.
Det bliver desværre nødvendigt at prioritere og skære fra. Der er en fortvivlende mangel på uddannede psykiatere og specialuddannede sygeplejersker, men os, der er tilgængelige er motiverede og vi vil gerne gøre vores bedste til patienternes og de pårørende. Med håb om en god fremtid for lokalpsykiatrien.



Venlig hilsen


Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych




Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk

NB tjek altid: Netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.


For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.


Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.






«« Tilbage