NetPsych nyhedsbrev d. 06-10-2008

Email icon Emne: Lex - Lasse

Lex - Lasse

Nyhedsbrev Netpsych nr. 41 årgang 8 dato: 06-10-2008






Lex – Lasse




Lex er en forkortelse der i aktuelle sammenhæng betyder lov og det er yderst sjældent, at ens navn bliver sammenkædet med en lov i positiv betydning. Inden for sundhedsverdenen har der været ganske få eksempler på sådanne typer love, alle med negativ betydning. De to mest kendte er loven fra slutningen af tresserne, hvorefter det ikke er tilladt læge at udfærdige dødsattester på de nærmeste pårørende, idet en nordjysk læge havde påfaldende mange suspekte dødsfald i hans nærmeste omgangskreds, og loven der sikrer hurtig gennemføring af mentalundersøgelser efter temmelig meget rod på en af landets retspsykiatriske afdelinger.


Aktuelle indgreb med Lex – Lasse kom for ganske kort tid siden. Det har været lovfæstet, at alle tvangsfikserede patienter skulle tilses af en læge mindst 4 gange i døgnet for at sikre, at tvangen hurtigst muligt kunne ophøre. Dette har vi indtil nu tolket således, at de lægestuderende, der er ansatte i læge vikariater på vores afdelinger, kunne foretage tilsynet for efterfølgende at orientere og rådføre sig med bagvagten. Sundhedsstyrelsen varslede en opstramning til, at det i fremtiden på sigt kun ville være rigtige læger, der kunne foretage disse tilsyn, hvilket fik ”Lasse” til at skrive et sagligt, redelig og nok lidt sarkastisk læserbrev om det faktuelt meget besværlige i gennemførelsen af dette, idet der på visse psykiatriske afdelinger er så dårlig lægedækning, at vagtlaget i forvagten stort set kun består af studentervikarer.


”Nogle” har grebet meget hurtigt ind. Alle landets ledende psykiatriske overlæger fik med kortest tænkeligst varsel en møde indkaldelse og de blev her orienteret om, at der fra 1.ste november kun kan foretages de krævede vurderinger af uddannede læger. Der er rigtig mange afdelinger, der vil blive berørt heraf. Lasse fik luft, men han fik også sin Lex – Lasse. Loven vil betyde at bagvagten periodisk skal 4 gange hjemmefra for at tilse patienterne, det bliver dyrt både økonomisk og på vagtbelastningen og det er ikke usandsynligt at flere ældre kolleger vil lade freden sænke sig over deres pension et år eller to tidligere end oprindeligt tænkt.



Venlig hilsen


Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych




Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk

NB tjek altid: Netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.


For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.


Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.






«« Tilbage