NetPsych nyhedsbrev d. 10-11-2008

Email icon Emne: HPA - aksen

HPA - aksen

Nyhedsbrev Netpsych nr. 46 årgang 8 dato: 10-11-2008






HPA-aksen



Dagens nyhedsbrev er af nogle modtaget to gange idet min computer gik i sort ca. 1/3 gennem første udsendelse.

Det er omkring 50 år siden at de første meldinger om forhøjet niveau af stresshormonet cortisol hos depressive blev offentliggjort, og siden da er det velkendt, at der er forhøjet niveau af cortisol ved den affektive lidelse. De seneste undersøgelser viser at omkring 80 % af de depressive har forhøjet niveau af cortisol.


Det er mindre kendt hvad der er årsag og hvad der er effekt, men i de sidste år er der forsket intensivt i HPA – aksen ( forkortelse for hypotalamus – hypofyse og binyrebark aksen på engelsk) Noget overraskende viser det sig at denne akse er trykket i flere større psykiske sygdomme, det være sig somatoform tilstand, PTSD, kronisk træthedssyndrom og det smertesyndromet af ukendt årsag. Der er således forhøjet stress hormon ved nogle sygdomme og for lavt ved andre. Det er endnu for tidligt at kunne anbefale nogen behandling frem for anden eller afgøre om man skal tillægge cortisol ved de tilstande, der er præget af for lavt stresshormon, som flere gange før: Der skal yderligere forskning til.


Du kan evt. selv læse videre i Nordic Journal og Psychiatry vol. 62 no. 5 2008, hvor der er flere vanskeligt tilgængelige artikler om emnet.



Venlig hilsen


Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych




Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk

NB tjek altid: Netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.


For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.


Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.






«« Tilbage