NetPsych nyhedsbrev d. 17-11-2008

Email icon Emne: Retspsykiatri jursus

Retspsykiatri jursus

Nyhedsbrev Netpsych nr. 47 årgang 8 dato: 17-11-2008






Ebeltoft kursus



Sidste uge betød 3 hårde og intensive dage med kursus i Ebeltoft, idet der blev afholdt 2.de delkursus af lægeforeningens ”Ekspertkursus i retspsykiatri” Det var de tunge drenge (og piger) fra Dansk psykiatrisk selskab, der underviste og førte min viden up to date. Dagens nyhedsbrev er dele af mine notater fra undervisningen.

Straffelovens § 16
Personer, der på gerningstidspunktet var utilregnelige på grund af sindssygdom eller tilstande, der må sidestilles hermed, straffes ikke. Det samme gælder for personer, der er mentalt retarderede i højere grad.

Straffelovens § 68
Denne paragraf beskriver de forskellige typer særforanstaltninger, der anvendes til mentalt retarderede lovovertrædere. De spænder fra almindeligt tilsyn til anbringelse på særlig sikret institution. Der er ca. 70 sådanne domme om året.

Straffelovens § 69
Omhandler hvilken sanktion en kriminel person skal idømmes – når denne på gerningstidspunktet befandt sig i en tilstand med mangelfuld udvikling, svækkelse eller forstyrrelse af de psykiske funktioner. Man kan da i forbindelse med en mentalerklæring anbefale en anden sanktion i stedet for straf der kan være bedre egnet. Der drejer sig om sværere karakterafvigere, sinker, følgetilstande efter misbrug, lettere demens og visse helt unge. Man kan således sige, at de det drejer sig om alle psykiatriske diagnoser undtaget de psykotiske.

En særforanstaltning skal være mere hensigtsmæssig end frihedsstraf, typisk fordi der kan i værksættes lægelig eller anden behandling til forebyggelse af yderligere kriminalitet.

Straffelovens § 70
Omhandler fængsel for alvorlig kriminalitet som drab, røveri, frihedsberøvelse, alvorlig vold og gentagen sædelighedskriminalitet. Kriminaliteten skal antages at udgøre en væsentlig fare for andres liv, helbred og integritet. Foranstaltningen omtales som forvaring og er en relativ sjældent idømt straf. Ved forvaring er men frihedsberøvet på ubestemt tid. Det er ofte kriminalitet, der ellers vil udløse en straf på 8 – 10 år.

Straffelovens § 73
Omhandler de kriminelle, der efter at have begået en strafbar handling bliver sindssyge eller udvikler forstyrrelser som omtalt i straffelovens § 69.

Straffelovens § 82
Såfremt at kriminaliteten er begået under stærk sindsbevægelse ellen anden psykisk belastning. Straffen kan derfor nedsættes. Omfatter sanktioner mod de, der havde en abnorm enkeltreaktion og andre ikke psykotiske tilsande.

Psykotisk
Tilstande med tab af realitetssans, hallucinationer, vrangforestillinger eller katatoni.

Patologisk rus
Ved den patologiske rus er der en voldsom personfremmed adfærd efter indtagelse af beskedne doser alkohol. Tilstanden varer ikke længe højest et par timer og efterfølgende kan man ikke huske noget om det passerede, eventuelt kan man huske lidt fragmenter. Kriminelle handlinger under patologisk rus er straffri. Alle former for belastninger kan disponere til patologisk rus med hovedvægt på søvnmangel.

Mentalt retarderede lovovertrædere
Mentalt retarderede i højere grad er straffri. Der er personer med en Q på under 50. Mentalt retarderede i lettere grad kan under særlige omstændigheder pålægges straf. Den typiske kriminelle mentale retarderede ligner andre kriminelle. Der er mænd mellem 20 og 40 år. Der er mange med anden etnisk oprindelse. Kommer fra dårlige hjem, har haft flere institutions anbringelser og er utilpassede. Kriminaliteten er dog lidt anderledes med hovedvægt på brandstiftelse, vold og berigelseskriminalitet.



Venlig hilsen


Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych




Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk

NB tjek altid: Netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.


For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.


Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.






«« Tilbage