NetPsych nyhedsbrev d. 23-02-2009

Email icon Emne: Antidepressiva - metaanalyse

Antidepressiva - metaanalyse

Nyhedsbrev Netpsych nr. 9 årgang 9 dato: 23-02-2009






Antidepresiva – effektivitet




Antidepressiva er meget efterspurgte, idet depression er psykiatriens forkølelse med op til 20 % risiko livslang, så der er til stadighed alene i Danmark ca. 200.000 mennesker der er invaliderede af depression. Nu er psykiatri ikke noget eksakt speciale – endnu. Vi kan ikke blot tage en blodprøve, skanning eller røntgenbillede for at fastslå sygdomstype eller alvor. Det er – endnu nødvendigt med lange samtaler og testninger for at fastslå sygdomstype og alvorsgrad. Til depression er der de sidste 10 – 20 år udviklet rigtig mange og rigtig gode præparater, der virker i op til ca. 70 – 80 % af tilfældene. (Et middel i psykiatrien, der har højere virkning end ca. 80 % betragtes altid med den største skepsis).


Jeg er nu næsten fremme ved kernen i dette nyhedsbrev. Når der er så mange forskellige præparater og det kun er os læger og i særdeleshed os psykiatere, der ved noget om sygdom og medicin, ja så sætter industrien de store kanoner i stilling og bombarderer os med informationer og reklame. De er afhængige af vores velvillige receptblokke, og vi læger er narkotisk afhængige af gode, effektive og sikre mediciner til vores patienter.


Det kan nogle gange være frustrerende at have en snak med en række repræsentanter fra de forskellige virksomheder. De er altid veluddannede og vel forberedte og de medbringer plancher eller power points præsentationer der usvigeligt sikkert viser, at netop deres præparat er konkurrenternes overlegent og hver eneste gang jeg tjekker cochrane eller andre lødige databaser her de ret. Den ene uge er det firma a’s medicin der er vist bedst, ugen efter er det firma b, der er bedst og næste uge kommer turen til den næste medicinalvirksomhed. Forklaringen er ganske enkelt, alle undersøgelser er så store og kostbare, at der er behov for sponsering fra industrien og de plejer da gerne at betale mod, at de får en lille finger med i designet af undersøgelsen og der vil de næppe designe undersøgelsen således at deres eget præparat flopper.


Derfor er det med største interesse, at jeg læste en fuldstændig uafhængig metaanalyse (sammenligning af mange forskellige undersøgelser) i det anerkendte engelske tidsskrift ”Lancet”. Der var sammenlignet 12 forskellige antidepressiva og der var gennemgået over 117 forskellige undersøgelser med over 26.000 deltagere. Hovedresultaterne var tosporet, der var bedst klinisk effekt af præparaterne mirtazapin, escitalopram, venlafaxin og sertralin. På den anden side var der færrest, der stoppede med medicinen, når det drejede sig om escitalopram, sertralin, citalopram og bupropion, idet der her var færre bivirkninger.


Hovedkonklusionen var klar anbefaling af de to præparater escitalopram og sertralin idet de havde bedste kombination af effekt og acceptabilitet.


Jeg har med vilje ikke omtalt medicinerne med salgsnavne. Alle mediciner har et systemnavn og et mere mundret salgsnavn og det mundrette salgsnavn skifter ustandseligt, alt efter muligheden for parallelimport. Hvis du modtager antidepressiv medicin og gerne vil tjekke om du får et af de to mediciner skal navnet stå lige under salgsnavnet men i lidt mindre typer. Husk dog på at vi alle er meget forskellige, selvom du ikke får et af disse mediciner kan det være, at netop det præparat du modtager er det helt rigtige for netop dig.



Venlig hilsen


Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych




Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk

NB tjek altid: Netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.


For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.


Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.






«« Tilbage