NetPsych nyhedsbrev d. 02-03-2009

Email icon Emne: Alting har sin pris

Alting har sin pris

Nyhedsbrev Netpsych nr. 10 årgang 9 dato: 02-03-2009






Alting har sin pris




Alt koster penge, og det er meget dyrt at have en sindslidelse. Der er kun få fabrikanter, der laver psykiatrisk medicin og udviklingsomkostningerne er astronomiske. Et overslag lyder på, at der fra ide til færdigt produkt går der ca. 10 år og halvt så mange milliarder kroner. Der er kun to parter til at betale derfor og til aktionærernes fortjeneste – forbrugerne og staten. Jeg har listet de mest anvendte mediciner og hvad en defineret døgndosis koster for hvert enkelt præparat, når der er flere styrker er den billigste valgt. Priserne er opgivet på www.lmk.dk Ultimo februar 2009. Jeg har taget alle de nyere og de mest brugte af de gamle mediciner og listen er efter prisniveau.


Det bemærkes at jeg har skrevet parallel import efter flere af præparaterne, det skyldes, at driftige forretningsmænd har fundet en niche i at importere medicinen fra lande, hvor den er væsentligt billigere end i Danmark, for derefter at pakke den om og forsyne den med dansk brugsvejledning. Man kan gisne om hvorfor den samme medicin koster så meget mindre i andre lande, at det kan betale sig at støvsuge grossister eller apoteker for den køre til Danmark pakke den om og sælge den med fortjeneste. Min sarkasme byder mig at påpege, at medicinen oftest er meget dyr her i landet, for staten betaler det første års medicinske forbrug hos skizofrene og der er op til 85 % tilskud til medicinen herefter. Dette faktum fremmer ikke ligefrem den frie konkurrence.


Præparat – pris

Risperdal (depot) - kr.79 om dagen

Invega – kr. 46 om dagen

Seroquel - kr.46 om dagen

Abilify – kr. 44 om dagen (parallel import)

Serdolect – kr. 43 om dagen

Zyprexa – kr 41 om dagen (parallel import)

Zeldox – kr. 37 om dagen (parallel import)

Risperdal (tabletter) – kr. 37 om dagen

Solian – kr. 26 om dagen

Leponex – kr. 7 om dagen

Truxal – kr. 7 om dagen

Cisordinol – kr. 5 om dagen

Serenase – kr. 1 om dagen

Listen springer i øjnene på tre måder: For det første er det absolut dyreste præparat Risperdal ® på depotform. Præparatet er unikt – et 2.de generationsstof på depotformulering, eneste præparat i klassen, fuldstændig uden konkurrence. Det fremme ikke ligefrem ugens tilbud på medicinprisen. For det andet samler alle de nye 2.de generationspræparater sig i prislejet 37 – 47 om dagen. Jeg sidder med en stille undren over de meget lige priser på meget ulige udviklingsomkostninger. Det er da fuldstændig umuligt, at de har aftalt priserne, for det forbyder konkurrence lovgivningen. Sidste forhold er det meget store spring ned til priserne på den gamle 1.ste generationspræparater der er op til 8.000 % forskel fra det billigste til det dyreste. Det kan da umuligt skyldes, at der er ophørt patentrettighed på de billigste så alle kan fremstile dem, det må da kun skyldes at det er op til 8.000 % dyrere at fremstille de dyreste mediciner.


Således lykkeligt befriet fra min mistanke om slet skjult aftalt spil kiggede jeg lidt på de danske aktiekurser. Jeg har lidt økonomisk overskud i disse måneder og synes med den fremadstormende finanskrise, at det kunne være på sin plads med lidt investeringer i aktier. Jeg har dog undgået at investere i medicinalindustrien, idet jeg finder det uetisk at investere i medicinalfirmaer, som jeg anvender på min receptblok. Det viste sig, at jeg ikke er kynisk nok. De eneste danske papirer der er gået usvækket gennem finanskrisen er – medicinalindustrien.


Mon ikke dette nyhedsbrev bedst sluttes af med lidt refleksion og det gamle fyndord: Hellere rig og rask end fattig og syg. Det bliver spændende i næste nyhedsbrev, hvor jeg vil kigge lidt på priserne for de antidepressive mediciner.





Venlig hilsen


Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych




Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk

NB tjek altid: Netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.


For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.


Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.






«« Tilbage