NetPsych nyhedsbrev d. 20-04-2009

Email icon Emne: 100 stk.

100 stk.

Nyhedsbrev Netpsych nr. 17 årgang 9 dato: 20-04-2009






100 stk. ?





Jeg har lidt problemer med medicin i 100 stk. pakninger, ikke at jeg er modstander af at kronisk syge med eksempelvis forhøjet blodtryk kun skal ulejlige deres læge med ny recept med længere mellemrum, nej det er paracetamol og sovemedicin jeg har et problematisk forhold til.


Først paracetamol. Det er en svag smertestilende medicin der også i min husholdning lejlighedsvis bruges mod hovedpine eller muskelsmerter efter overtræning, ligesom medicinen er ganske effektiv til at slå høj feber ned i en influenza situation. Desværre kan medicinen bruges til at begå selvmord med, jeg har tidligere skrevet om ”panodil-piger” i nyhedsbrevet, hvor det efterhånden er en regulær epidemi blandt teenagere, at snitte sig lidt i håndleddet eller tage en overdosis paracetamol. Ulempen herved er åbenlys, paracetamol er livsfarlig i højere doser, men det tager omkring en hel uge inden det fremkaldte leversvigt slår patienten ihjel, så der er rigtig god tid til at overveje det smarte i selvmordet og få taget afsked med deres forældre. I England har det nu i 3 år været forbudt at udskrive mere end 20 – 30 tabletter, hvilket har resulteret i et dramatisk fald af selvmordsforsøg. Hvorfor tøver vi her i landet? Så sjovt er det ikke at se helt raske frustrerede teenagere spille russisk roulette med medicin.


Det andet problem med 100 er sovemedicin. Sundhedsstyrelsen tordner imod brug af sovemedicin og betoner med bandbuller af forskellig art og styrke, at sovemedicin kun undtagelsesvis må anvendes, at det ikke må gives til misbrugere aldrig uden en handleplan og aldrig over 2 – 3 uger. Hvorfor er der så 100 stk. pakninger til salg? Er det det velkendte danske dobbelte bogholderi eller bare dansk dumhed?


Så meget for mine sure opstød i denne omgang, nu vil jeg nyde foråret, se det spire frem overalt, glæde mig over den busk der sprang ud i nat og se frem til at nyde en iskold pilsner efter dagens jokketur.



Venlig hilsen


Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych




Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk

NB tjek altid: Netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.


For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.


Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.






«« Tilbage