NetPsych nyhedsbrev d. 04-05-2009

Email icon Emne: Videnskab?

Videnskab?

Nyhedsbrev Netpsych nr. 19 årgang 9 dato: 04-05-2009






Videnskab?




Jeg har mange gange ironiseret over de alternative plattenslageres manglende tilgang til videnskabelig dokumentation af deres underlige behandlinger lige fra akupunktur til åndemanen. På den anden side, når jeg tager en kritisk gennemgang af de seriøst videnskabelige undersøgelser, der foretages ved afprøvningen af de ”rigtige” behandlinger kan jeg godt stille rigtig mange kritiske spørgsmål. Når et nyt præparat skal testen indenfor psykiatrien er det en meget langsom og bekostelig proces, der går i gennemsnit 10 år og næsten lige så mange milliarder kroner i udviklingsomkostninger inden præparatet er klar fra tegnebrættet til salgsklar produkt. Ved de kliniske undersøgelser, der i sagens natur kommer til sidst, bliver præparatet således ofte testet mod uvirksom medicin – placebo og anerkendte medicinske præparater. Undersøgelsen er blindet, således at hverken lægen eller patienten ved hvilken slags behandling patienten får og efter forsøgeperioden brydes koden og materialet kan behandles statistisk for at se effekten.


Nu kommer mine indvendinger. Forsøgspersonerne skal være voksne habile personer, der ikke må blive gravide i forsøgeperioden. De må ikke have ustabile medicinske sygdomme, må ikke have misbrug, må ikke været underlagt tvang og de skal underskrive et informeret samtykke. Det er en klinisk erfaring at ca. halvdelen, der bliver spurgt om de vil deltage ikke lever op til disse inklusionskriterier, af disse tager ca. halvdelen imod tilbuddet om at blive forsøgspatienter og af disse gennemfører kun omkring 1/3 til halvdelen forsøgsperioden der typisk løber i 12 uger og op til et års behandling.


Forsøgspatienterne udgør således omkring 12 – 20 procent af patientpopulationen. Der er specielt udelukket kvinderne, de der har en konkurrerende sygdom, de der er afhængige af beroligende medicin, den der er så syge, at de har en behandlingsdom eller anden tvangsforanstaltning, de unge og de, der er for dumme. Man kan således med fuld ret påstå at den medicinske behandling er afprøvet på veltrimmerde yngre mænd, og at man herefter ekstrapolerer, at den medicin og den dosis de skal have for at få det bedre er den samme ved alle andre.


En endelig lille undseelig statistisk finurlighed er anvendelsen af begrebet LOCF, der er en forkortelse for last observation carried forward – sidste observation ekstrapoleret. Det anvendes hyppigt, idet der ganske enkelt ikke er statistisk signifikans af undersøgelsen. Man inkluderer således dem, der af mange forskellige årsager udgår af undersøgelsen før den er afsluttet. Med slet skjult sarkasme kan jeg således antage at yngre veltrimmede mænd der stopper en undersøgelse efter 7 dage danner baggrund for medicinering af alle andre. Velbekom.



Venlig hilsen


Erik Kjærsgaard - speciallæge / Netpsych




Kommentarer, kritik, ros og forslag til: nyhedsbrev@netpsych.dk

NB tjek altid: Netpsych.dk for de seneste nyheder indenfor psykologi og psykiatri.


For at undgå at nyhedsbrevet bliver fanget af dit SPAM filter, tilføj nyhedsbrev@netpsych.dk til dine kontaktpersoner.


Ønsker du ikke længere at modtage NetPsych.dk's nyhedsbrev, kan du afmelde dig her: Netpsychs nyhedsbrev.






«« Tilbage